Blauwe Merit Capital trekt kapitaal op

De vermogensbeheerder Merit Capital heeft zijn kapitaal opgetrokken met 1,4 miljoen euro tot 14,1 miljoen. Over 2015 incasseerde Merit Capital een verlies van 3,1 miljoen euro. Het overgedragen verlies liep daardoor op tot 9 miljoen. De Nationale Bank heeft Merit Capital onder verhoogd toezicht geplaatst. De groep werkt niet met externe financiering maar enkel met eigen kapitaal. In 2015 werd het kapitaal al opgetrokken met 4,4 miljoen euro. De huidige kapitaalverhoging werd doorgevoerd op de valreep voor het nieuwe jaar, op 30 december 2016.



Het verlies over 2015 heeft hoofdzakelijk te maken met het feit dat de Luxemburgse dochter een Luxemburgse licentie als vermogensbeheerder misliep. Merit Capital wordt doorgaans geassocieerd met de Open VLD. Recent werd Dominic De Backer benoemd tot directielid van de groep. Dominic De Backer is de broer van Open VLD staatssecretaris voor Fraudebestrijding Philippe De Backer. Hun vader Leopold is eveneens bestuurder van Merit, net als gewezen EU-commissaris Karel De Gucht en Bart Turtelboom, broer van gewezen Open VLD minister Annemie Turtelboom.

Ook recent werd de terugkeer gemeld van Bart Lammens, van 2005 tot 2009 CEO van Merit Capital. Lammens is een vertrouweling van Roland Duchâtelet. In oktober 2009 werd hij directeur van het Autonoom Gemeentebedrijf voor de Ontwikkeling van Sint-Truiden. Duchâtelet was toen voor Open VLD eerste schepen van Sint-Truiden. In 2011 kocht hij de nv Stayen over van Duchâtelet, de vennootschap boven de voetbalploeg Sint-Truiden. In 2012 kocht Duchâtelet Stayen terug en bracht het bedrijf onder bij zijn partner Marijke Höfte.