Boone bouwt speculoosfabriek in VS

Lotus BiscoffDe familie Boone, gekend van het beursgenoteerde speculoosbedrijf Lotus Bakeries, zet een belangrijke stap. Er komt een eerste, volledige nieuwe speculoosfabriek voor Lotus Biscoff in de Verenigde Staten. Die moet in 2019 operationeel zijn. Ondertussen rijgt het bedrijf de records aan elkaar. In 2015 was er een omzetgroei van 18 procent en een stijging van het netto-resultaat met 8,8 miljoen euro tot 45,6 miljoen euro.De omzet voor 2015 van Lotus Bakeries komt uit op 411 miljoen euro tegenover 347 miljoen in 2014. De recurrente bedrijfscashflow stijgt met met 15,6 miljoen tot 82,6 miljoen euro. Die groei komt er onder meer door de verdere internationalisatie van Lotus speculoos. Zowel in de Verenigde Staten als in het Verenigd Koninkrijk kon de distributie verder uitgebreid worden. Ook in China, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland groeide de afzet van speculoos. Daarbij is er ook een zeer sterke groei van Lotus speculoospasta.

Ook Lotus Dinosaurus blijft een belangrijke groeimotor. Naast de thuismarkten Frankrijk en België werd het product gelanceerd in Nederland, Tsjechië, Zweden en Israël. De introductie van Dinosaurus in volledig nieuwe markten vereist aanzienlijke commerciële en marketinginvesteringen, waardoor de bijdrage tot de winstgevendheid initieel gering is.

2015 was niet alleen een recordjaar qua interne groei, maar ook wat betreft productievolumes van Lotus speculoos & speculoospasta en Lotus Dinosaurus. Lotus Bakeries is overtuigd van het groeipotentieel van onze iconische Lotus speculoos en heeft besloten te investeren in een derde productiehal in Lembeke om de toekomstige groei te ondersteunen. De nieuwe productiehal zal voldoende capaciteit hebben voor maximum 4 productielijnen. In het eerste semester van 2017 zal de eerste speculooslijn operationeel zijn.

Ook in de Verenigde Staten blijven de volumes sterk groeien en heeft Lotus Biscoff een enorm potentieel. Vandaar de beslissing om, naast de investering in bijkomende capaciteit in België, ook te investeren in een volledig nieuwe speculoosfabriek in de Verenigde Staten. In een eerstvolgende fase zal de exacte locatie bepaald worden. Op basis van de huidige planning zou de fabriek in 2019 operationeel moeten zijn.

Ondertussen realiseerde Lotus een strategische stap in de categorie van gezonde tussendoortjes met de overname van de Britse bedrijven Natural Balance Foods en Urban Fresh Foods.