Bostoen rondt 2014 af met overname Britse marktleider

Cole & Wilson ChristeynsDe familie Bostoen, eigenaar van de groep Christeyns, specialist in reinigingsproducten voor textiel, kan terugblikken op een sterk 2014 met zowel omzet- als winstgroei. Nog in 2014 nam Christeyns het Britse bedrijf Cole & Wilson over, de marktleider in het Verenigd Koninkrijk van producten voor chemische droogkuis van textiel. Volgens Christeyns is het producten aanbod van Cole & Wilson volledig compatibel met het aanbod van de Gentse groep.Cole & Wilson maakt en commercialiseert zowel producten voor chemische droogkuis als detergenten voor natte reiniging. Christeyns zelf zag zijn groepsomzet vorig jaar oplopen van 215 naar 245 miljoen euro. De bedrijfswinst steeg van 16 naar 21 miljoen euro. Na 6,7 miljoen belastingen bedroeg de nettowinst 12 miljoen euro, het dubbele van 2013.

Ook in 2015 blijft Christeyns uitdeinen via overnames. In 2013 nam Christeyns het bedrijf Govi over. In twee Belgische productie-eenheden en één Servische produceert Govi een gamma van industriële zepen, was en silicone emulsies. Vorig jaar boekte Govi een recordomzet van 48 miljoen euro. Eerder dit jaar nam het bedrijf haar collega Emulco Malaysia over. Emulco, gesitueerd in Port Klang, nabij Kuala Lumpur, scheurde zich in de vorige eeuw af van Govi en keert dus nu terug naar de groep. Emulco bedient de Zuid-Oost Aziatische markt en staat voor een omzet van 25 miljoen euro.

De expansiedrift van Christeyns stuwt het vermogen van de familie Bostoen van 138 naar 170 miljoen euro. Ze stijgt daarmee van de 111ste plaats naar nummer 94 op onze ranglijst.