Waalse PS-intercommunale controleert grootste Noordzee windmolenpark

northerDe holding Elnu trekt zijn kapitaal op met 14,5 miljoen euro tot 15 miljoen euro. Elnu, in handen van de Waalse intercommunale Publifin, controleert 50 procent van de groep Norther. Die trekt haar kapitaal op haar beurt op met 46 miljoen tot 81 miljoen euro. Norther kan nu starten met de bouw van 44 windmolens in de Noordzee ter hoogte van Zeebrugge. Het hele project vergt een investering van 1,2 miljard euro.De naam Elnu verraadt nog de afkomst van de holding. Hij werd opgericht door Electrawinds en het Nederlandse Nuon. De eerste ging ondertussen roemloos ten onder. Het was de Waalse intercommunale Publifin die de restanten van Electrawinds overname waaronder dus de volledige holding Elnu. Publifin is de moeder van de intercommunale Nethys (ex-Tecteo) en staat onder controle van de Waalse socialisten, de PS. Bedoeling is dat Elnu terecht komt bij Elicio, de windenergiedochter van Publifin.

De overige 50 % van Norther is voor gelijke delen in handen van het Nederlandse Eneco en het Japanse Mitsubishi. Die laatste produceert ook de motoren van de windmolens. Norther moest zijn financiering rond krijgen voor 1 januari 2017 anders vervielen een aantal gunstige omstandigheden. Nu is er een overkomst met de federale regering. Die laatste subsidieert de windenergie van Norther tegen 124 euro per megawattuur (Mwh). En dat is veel. Zo verkreeg het Zweedse Vattenfall een steun van 49,9 euro per Mwh voor de bouw van het Deense Kriegers Flak project. En in Borssele werd een windmolenproject toegewezen met 54,5 euro per Mwh. Europa keurde de steun aan Norther dan ook slechts goed na lange discussies.

Een bankenconsortium leent nu aan Norther 867 miljoen euro. De helft daarvan komt van de Europese Investeringsbank. Andere betrokken banken zijn Belfius, BNP Paribas Fortis, ABN Amro, Rabobank, het Franse Société Générale en drie Japanse banken. Het park moet in de lente van 2019 operationeel zijn.