Brexit en lage rente wegen op de resultaten van Finaxis

De holding Finaxis zag zijn winst over 2016 stijgen van 46 naar 65 miljoen euro. Finaxis haalt die winst uit de dividenden die het ontvangt van zijn twee belangrijkste dochters, de Bank J Van Breda en vermogensbeheerder Delen Investments. Toch zijn het onzekere tijden voor beide bedrijven en zien ze hun winstmarges onder druk staan. Vooral de Brexit speelt hier een negatieve rol. Finaxis is voor meerderheid in handen van Ackermans & van Haaren met Jacques Delen als minderheidsaandeelhouder.



Bij Delen Investments staat het beheerd vermogen op een recordhoogte van 37 miljard euro. En dat ondanks de negatieve impact van haar Britse dochter JM Finn. Door de sterke daling van het Britse pond daalde het beheerd vermogen in het Verenigd Koninkrijk met 1,5 miljard euro. De netto winst van de vermogensbeheerder daalt van 92 naar 87 miljoen euro.

De nettowinst van Bank J Van Breda daalde met 7 procent tot 37 miljoen euro. Hier speelt vooral de lage rente een sterke negatieve rol. Het eigen vermogen van de bank steeg wel van 502 naar 518 miljoen euro.