Brexit nekt winstgroei van Macharis

Pierre Macharis

De papier- en kartonproducent VPK Packaging, in handen van de Oost-Vlaamse familie Macharis, zag haar netto winst in 2016 terugvallen van 75 naar 52 miljoen euro. Belangrijkste oorzaak is de negatieve evolutie van de groep in Groot-Brittannië en Polen. Op zich blijft de markt van verpakkingskarton groeien. De familie Macharis ontvangt een dividend van 15 miljoen euro, evenveel als in 2014. Over 2015 werd nog een recorddividend uitgekeerd van 25 miljoen euro. Het vermogen van de familie Macharis stijgt licht van 613 naar 620 miljoen euro.



In 2016 kende de Europese papier- en verpakkingsmarkt een algemene groei van 2,5 procent. De groepsomzet van VPK steeg van 803 miljoen euro in 2015 tot 863 miljoen in 2016. De cash flow daalde wel van 100 miljoen euro in 2015 naar 88 miljoen in 2016.

VPK Is in hoofdzaak afhankelijk van het verbruik van primaire consumptiegoederen. Het merendeel van de klantenportefeuille van VPK Packaging situeert zich binnen de voedingssector en fast moving consumer goods, wat een stabiele basis blijkt te zijn, ook in periodes van economische crisis. Met betrekking tot het oud papier verwacht VPK een structureel verhoogde vraag voor de komende jaren, als gevolg van de sterke importvraag vanuit China, alsook omwille van de sterk gegroeide vraag vanuit Centraal- en Oost-Europa als gevolg van de bijkomende productiecapaciteiten voor gerecycleerd papier. Een evolutie die men binnen de sector op korte termijn niet ziet verdwijnen.