Brussels parket viseert Voetbalbond

De Keersmaecker
KBVB-voorzitter François De Keersmaecker had zich wellicht een andere start van het EK voorgesteld.

Het Brusselse parket is afgestapt bij een gerechtsdeurwaarder die in het bezit was van de harde schijven van de computers van de Koninklijke Voetbalbond KBVB. Die schijven waren in maart vorig jaar opgeëist door de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI). De bond slaagde er echter in die informatie buiten het fiscaal onderzoek te houden dat was opgestart door de BBI naar de KBVB. De BBI is daarop zelf naar het parket gestapt dat de schijven in beslag heeft genomen. Een zware slag voor de Voetbalbond. Ook de licentiedossiers van de voetbalclubs plus de audit van de Bond zijn nu in handen van het gerecht. Het parket van Brussel heeft alvast de timing goed uitgewerkt. Zowat de hele top van het Belgisch voetbal is op weg naar Bordeaux op het moment dat de bewuste computerschijven op weg zijn naar de BBI.



De computerbestanden waren in verzegelde bewaring geplaatst in afwachting van een uitspraak van de rechtbank. In december 2015 kwam die uitspraak er. De rechtbank van Brussel oordeelde dat het fiscaal onderzoek niet op de lange baan kon worden geschoven. Toch kreeg de BBI de gevraagde informatie niet in handen.

Het Brusselse parket is daarop zelf een opsporingsonderzoek gestart naar de verdachte belastingconstructies. De voorbije weken waren er ook contacten tussen de BBI en het parket. Er is geen onderzoeksrechter aangesteld maar het parket voert wel een grondig onderzoek naar de fiscale constructies die ook strafrechtelijke vragen oproepen.