Brussels Schumanplein krijgt een spectaculair open spiegeldak

Het Brussels Gewest heeft een stedelijke vergunning aangevraagd voor de transformatie van het Schumanplein in het hart van de stad. Het plein ligt op het eind van de Wetstraat en vormt de overgang naar het Europees kwartier. Er komt een grote, ronde stalen structuur met spiegeldak die van het plein een autovrij, open en stedelijk ontmoetingspunt moet vormen. Op vraag van de omwonenden wordt in het plein zoveel mogelijk groen geïntegreerd. De werken moeten normaal starten in de tweede helft van volgend jaar. Er is een budget voorzien van 7,78 miljoen euro.



Het Deense architectenbureau Cobe en het Brusselse Brut kwamen in december 2017 als winnaar uit de bus met hun ontwerp om van het Schumanplein een open en stedelijk plein te maken. Het voorbije jaar werden de plannen afgestemd op de noden en verwachtingen van de omwonenden en de lokale handelaars. Concreet wordt de algemene filosofie van de architecten behouden. Het concept weerspiegelt de centrale ligging van Schuman en is gebaseerd op concentrische cirkels die terugkomen in het hele ontwerp. De installatie van een majestueus spiegeldak in het midden van het plein en de creatie van een grote centrale en voetgangerszone zijn de belangrijkste elementen van het project. Rond het plein komt een grote voetgangerszone van het Jubelpark tot aan de Wetsbrug. (Lees verder onder de fotomontage)

Met verschillende gebouwen van de Europese instellingen in de directe omgeving gelden strikte veiligheidsnormen in de zone. Veiligheidsaspecten worden geïntegreerd in het stadsmeubilair en er wordt zoveel mogelijk openbare ruimte vrijgehouden om te wandelen en voor ontmoetingen. Een laag langgerekt muurtje met planten dat als bank gebruikt kan worden beschermt het noordelijk deel van het plein. Aangezien ondergronds het metrostation Schuman en de Wettunnel liggen, zijn de mogelijkheden beperkt om het groen rechtstreeks in de grond te planten. Naast de vele bomen aan weerszijden van de Kleine Wetstraat, zal het laag langgerekt muurtje over de hele lengte beplant zijn. Ook op de buitenkant van het spiegeldak zal op vraag van de buurt groen geplant worden.

close

LATEN WE CONTACT HOUDEN!

Ontvang dagelijks de meest interessante berichten over De Rijkste Belgen.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Mis geen enkel artikel.
Schrijf u in op de nieuwsbrief.

We spammen niet. Lees meer in ons privacybeleid