Canadese deal maakt van 41-jarige Jonas Dhaenens een nieuwe miljardair

Jonas Dhaenens (Foto: RV)

Het Canadese pensioenfonds CPP Investments legt 550 miljoen euro op tafel om een belang te verwerven van om en bij 20 % in het tech-platform team.blue. Het Gentse bedrijf wordt daarbij gewaardeerd op 4,8 miljard euro wat meteen goed is om de grootste niet-beursgenoteerde Europese leverancier van digitale oplossingen te worden. Aan de basis van team.blue ligt het Belgische internet bedrijf Combell dat in 1999 werd opgestart in de slaapkamer van Jonas Dhaenens. De nu 41-jarige ondernemer bouwde zijn bedrijf uit met behulp van verschillende durfkapitalisten tot een Europese gigant. De instap van de Canadezen brengt het vermogen van Dhaenens op 1,1 miljard euro, goed voor de 38ste plaats op onze ranglijst. Bedoeling is dat bedrag binnen de vijf jaar nog eens te verdubbelen.

In 2015 investeert het durfkapitaalfonds Waterland 10 miljoen euro in Combell dat op dat moment is uitgegroeid tot de groep Intelligent. Tussen de oprichting van Combell in 1999 en de instap van Waterland in 2015 realiseerde Dhaenens 25 kleinere overnames. Vanaf 2015, met Waterland erbij, volgden nog eens 20 grotere overnames. “Het doel was om tegen 2020 naar 100 miljoen euro omzet te groeien. Vandaag zitten we al aan 140 miljoen. Ik heb de toekomst dus onderschat.” zo zei Dhaenens twee jaar na de instap van Waterland.In 2019 neemt het investeringsfonds Hg de participatie van Waterland over. Nu, 5 jaar later, is die investering voor Hg in waarde verachtvoudigd. En de waarde van Jonas Dhaenens meteen ook. Team.blue is nu één van de grootste Europese technologiebedrijven in privébezit dat 3,3 miljoen klanten bedient in 22 Europese landen en een ononderbroken groeicijfer van meer dan 20 jaar kan voorleggen. Het bedrijf telt meer dan 2.500 volledig werknemers, waaronder veel tech-ondernemers die zich de afgelopen vijf jaar bij het bedrijf hebben aangesloten. Team.blue investeert actief in innovatieve producten door de krachten te bundelen met toonaangevende SaaS-bedrijven in Europa die dezelfde visie delen. Groepscijfers van team.blue zijn niet bekend maar de omzet van het bedrijf dit jaar zou de 750 miljoen euro overstijgen.

Dit is echt een belangrijk moment voor ons team en de vele ondernemers die zich in de loop der jaren bij ons hebben aangesloten. We zijn verheugd om CPP Investments te verwelkomen, een toonaangevende wereldwijde institutionele investeerder met waarden die nauw aansluiten bij die van ons. De benadering van CPP Investment als langetermijninvesteerder in geduldig kapitaal sluit perfect aan bij onze visie op duurzame groei. Samen met onze bestaande aandeelhouders erkent CPP Investments de groei die voor ons ligt, ondersteund door ons plan om steeds relevantere online tools voor bedrijven te bieden.” aldus Jonas Dhanens in een officiële commentaar.

Hg blijft de grootste investeerder in team.blue. Het fonds ambieert de waarde van zijn participatie in het bedrijf binnen de vijf jaar nog eens te verdubbelen. En dus meteen ook de waarde van Jonas Dhaenens.