Cercle Brugge: de Russische oligarch en Donald Trump

In 2004 kocht de ondernemer Donald Trump het “Maison de l’Amitié’ in Palm Beach, Florida. Het vastgoedcomplex is één van de grootste privé-domeinen in Florida aan de kustlijn van de Atlantische oceaan. Hij betaalde er 41 miljoen dollar voor. Vier jaar later verkocht Trump het domein voor 95 miljoen dollar aan de Russische oligarch Dmitry Rybolovlev. Trump zou Trump niet zijn wanneer hij de deal niet zou omschrijven als de grootste vastgoedverkoop van de VS. Trump noch Rybolovlev zouden nooit één dag verblijven in het complex met zijn 17 slaapkamers. Het stond jaren leeg en wordt nu gedeeltelijk afgebroken. Rybolovlev werd later beroemd en berucht door zijn miljarden vechtscheiding en als overnemer van de voetbalploeg AS Monaco. De topploeg uit het fiscaal paradijs heeft nu een bod gelanceerd op Cercle Brugge. Al zal dat laatste wellicht niet onmiddellijk de wereldpers halen.Trump deed eigenlijk niets met zijn ‘Maison’. “Ik schilderde het gewoon.” zo pocht hij. Het geheel oogt wel imposant. De anekdote wil dat een koppel toeristen ooit aanbelde met de vraag wanneer het museum open ging. Trump wou dat zijn complex het duurste residentieel vastgoed van de VS zou worden om het dan met forse winst te verkopen aan een Russische miljardair. Zijn strategie? “Russen willen gewoon de grootste hebben en zijn.” Dmitry Rybolovlev beet in het aas. In Rusland controleert Rybolovlev een multinational producent van meststoffen. In 2008 werd zijn vermogen op 12 miljard dollar geschat.

Rybolovlev zou later 25 miljoen dollar terug eisen van Trump. Het huis zou niet te verwarmen zijn, continu vochtig zijn en geen airco aankunnen. Maar al snel kwam Rybolovlev in ander vaarwater terecht. Zijn echtgenote Elena betichte hem van overspel en eiste 4,2 miljard dollar, een vette kluif voor de sensatiepers. Daarbij hoorde ook de helft van het “Maison de l’Amitié” dat volgens Elena gekocht was via een stichting om haar buiten de eigendom te houden. Ze legde zich ondertussen neer bij een echtscheidingspremie van 604 miljoen dollar.

Rybolovlev at er geen boterham minder om. Hij kocht voor zijn dochter een appartement in Manhattan, New York van 85 miljoen euro. Hij investeerde zwaar in kunst en kocht de voetbalploeg AS Monaco. Hij woont in een penthouse met uitzicht op de rots van Monaco. Zijn imperium deint uit tot in Brugge. En oh ja, stukken van het “Maison de l’Amitié” worden nu afgebroken. De makelaars van Rybolovlev willen het domein opsplitsen in drie panden en die elk te koop stellen voor 30 tot 40 miljoen dollar. Zo maakt de Russische oligarch misschien toch nog wat winst op zijn Amerikaans vastgoed.