CHERRY Delicatessen: een reis langs mediterrane smaken die uitgroeit tot een bloeiende business

In het hartje van de Europese wijk, vlakbij de Europese Raad aan de Etterbeeksesteenweg 66, stoten we op de CHERRY Delicatessen winkel. Een gezellig ingericht degustatiehuis dat op een elegante, maar eigentijdse manier, Griekse traditionele esthetiek combineert. Elke ochtend staan er rijen mensen aan te schuiven voor de speciale espresso, maar zodra we binnengaan, begint een magische culinaire reis door Griekenland.Eerste stop, het gedroogd fruit: hibiscus, ananas, verse Griekse aardbeien en vijgen, sinaasappelen, abrikozen, kiwi’s en zoveel meer. Een feest van smaken. Allemaal vers, met hun natuurlijke geur en smaak, zonder toegevoegde suikers of andere zoetmakers.

Wat ontdekten we toen we deze delicatessen proefden?

Ze kunnen je natuurlijke zoete gezonde verslaving zijn naast je kop koffie in de ochtend. Dit is zo’n unieke ervaring bij CHERRY, een echt kunstwerk.

CHERRY is de eerste exclusieve importeur van HAUSBRANDT koffie in België. Een Italiaanse aromatische en sterke espresso, maar met een vlotte smaak. HAUSBRANDT (http://avek.gr/) is een legendarisch Italiaans koffiebedrijf dat ontstond in 1892. Het bedrijf produceert acht verschillende soorten espresso. CHERRY laat ons de “Gourmet edition” proeven, dit is een 100% Arabische koffie. Een van de meest exclusieve en dure espresso.

We vonden allerlei verschillende soorten koffie bij CHERRY: van de klassieke hete espresso en de cappuccino tot de late en macchiato. Maar we waren het meest onder de indruk van de twee Griekse recepten: “freddo espresso”, een koude espresso gemixt met ijs, en een “freddo cappuccino”, een heerlijke koude espresso met een lichtzoet melkschuim.  Alles wordt vers à la minute voor je klaargemaakt. Zodra we ze hadden geproefd, begrepen we waarom ’s ochtends mensen in rijen stonden aan te schuiven bij CHERRY. Het was inderdaad fantastisch!

Naast het gedroogd fruit, liggen er verschillende soorten verse noten van hoge kwaliteit. Verse Griekse pistaches die gecombineerd kunnen worden met echte Griekse yoghurt. Een gezond en gemakkelijk te bewaren dessert. Daarnaast vindt men er ook amandelen, walnoten, cashewnoten, hazelnoten, pindanoten en pecannoten. Noten zijn dan ook een uitstekende bron van energie.

Met onze kom noten stelde CHERRY een koud fruitig drankje voor van het bedrijf EPSA (https://epsa.gr/en/). Dit jaar viert het bedrijf zijn 90ste verjaardag. De lekkerste smaken die we ontdekten in de winkel waren een soort van koud sinaasappeldrankje gemaakt van Griekse bio-sinaasappelen, een kersendrankje, een ijskoude thee van perzik en de ‘rooibos’ thee met stevia en goji bessen.

CHERRY biedt een verscheidenheid aan verse huisgemaakte Griekse taarten. Allemaal gemaakt met vers deeg en Griekse olijfolie. We ontdekten allerlei taarten met verschillenden vullingen, zoals groenten, kip, verse paddestoelen, kaas en spinazie. Deze kunnen geserveerd worden als hoofdgerecht, maar we probeerden ook de zoete versie uit die gevuld is met verse zoete melk.

En over zoetigheden gesproken… CHERRY stelt een speciaal dessert voor, de beroemde Griekse cake “tsoureki” van Terkenlis (http://www.terkenlis.gr/), dat sinds 1948 verkrijgbaar is. Bij CHERRY kan je ook de chocoladeversie van deze heerlijke cake terugvinden.

Ook vergezeld met een bolletje ijs van het merk KAYAK smaakt “Tsoureki” heerlijk.  CHERRY bracht deze ijscrème naar België. KAYAK ijscrème ( http://www.kayak.gr/en/) is gemaakt van verse Griekse melk. Glad en licht ijs met een rijkdom aan smaak. Tot op heden hebben ze een tiental prijzen gewonnen op basis van smaak en kwaliteit. Zo bouwen ze een alsmaar groeiende reputatie op. KAYAK produceert 66 smaken en CHERRY importeerde de eerste acht. Onder andere de Belgische chocolade, de sorbet van mango, de verse Griekse pistache, de vanille van Madagaskar en de Pavlova smaak. De ijscrème-smaken zullen de komende maanden regelmatig veranderen bij CHERRY. Zo is een bezoekje aan de winkel steeds een ontdekking van nieuwe smaken.

Wat meteen opvalt bij een bezoek aan Cherry is dat het personeel er met plezier de bezoekers hun heerlijke kwaliteitsproducten laat proeven. Het zijn stuk voor stuk professionele barista’s, opgeleid door afgevaardigden van HAUSBRANDT in Griekenland. Voor hen is dit niet zomaar job maar een levenswerk. Ze zijn gepassioneerd en die passie is een belangrijke succesfactor van CHERRY.