China grijpt macht bij Fidea- en Nagelmackers moeder Anbang

Anbang topman Wu Xiaohui zit al sinds de vorige zomer in een Chinese cel.

Het communistisch regime in Peking heeft controle overgenomen van de verzekeringsgigant Anbang. De sterke man van het bedrijf, Wu Xiaohui die gehuwd was met een kleindochter van de vroegere leider Deng Xiaoping, is al sinds juni vorig jaar aangehouden. Hij zal nu worden vervolgd wegens “economische misdrijven”. In België controleert Anbang Bank Nagelmackers en de verzekeraar Fidea. De Chinese operatie zou geen directe gevolgen hebben voor hun werking.Anbang kocht het prestigieuze New Yorkse Waldorf Astoria hotel voor 2 miljard dollar.

In een ongewone beweging wordt Anbang Insurance Group voor één jaar overgenomen door de Chinese toezichthouder op verzekeringen. Het bedrijf staat bekend om zijn agressieve internationale overnames, waaronder het New Yorks hotel Waldorf Astoria dat het kocht voor bijna 2 miljard dollar. De Chinese autoriteiten treden officieel op om de financiële sector te beschermen tegen overmatig lenen en de daaraan verbonden risico’s. Met de huidige beslissing maakt de Chinese regering niet enkel duidelijk dat die politiek voor haar een prioriteit is, het is meteen ook een waarschuwing aan de hele sector.

Anbang, dat begon als een autoverzekeringsbedrijf met staatssteun, wordt erkend als een van de rijkste en meest ondoorzichtige conglomeraten in China. Met haar optreden wil de Chinese regering ook optreden als beschermer van de klanten van de groep.

Wu Xiaouhui werd lang beschouwd als een van de meest politiek beschermde mannen in China. Na zijn arrestatie werden zijn functies overgenomen door kaderleden van de groep. China zegt nu dat Anbang gewoon verder gaat en dat de internationale belangen zijn afgeschermd. (Lees verder onder de foto)

Jared Kushner, schoonzoon van Donald Trump, negocieerde lang met Anbang over een New Yorks project.

Vorig jaar beëindigde een bedrijf dat eigendom was van de familie van de schoonzoon van de Amerikaanse president Donald Trump, Jared Kushner, de gesprekken met Anbang over een groot herontwikkelingsproject in New York City. De mogelijke deal had vragen doen rijzen over een belangenconflict, gezien de rol van Kushner in het Witte Huis.