Chinese miljardair verdwijnt van de radar

GuoDe Chinese miljardair Guo Guangchang, oprichter en voorzitter van de Chinese multinational Fosun International, is sedert donderdagmiddag vermist. Volgens sommige berichten zou hij zijn opgepakt door de politie op de luchthaven van Shanghai, de thuisbasis van Fosun. Maar het bedrijf zelf spreekt dat tegen. Speculaties willen dat hij wordt ondervraagd in het kader van een corruptie onderzoek.



Guo zou zowat de hoogst geprofileerde Chinese miljardair zijn die ten onder gaat in het brede corruptie onderzoek dat momenteel China overspoelt. De 48 jarige miljardair, die ook wel eens ‘de Chinese Warren Buffett’ wordt genoemd is de 11de rijkste Chinees, goed voor een vermogen van 7 miljard dollar. Hij controleert naast een aantal Amerikaanse verzekeringsmaatschappijen ook de Franse toerismegroep Club Med en vastgoed zoals het Chase Manhattan Plaza in Manhattan.

Tijdens de anti-corruptiegolf zijn al verschillende hooggeplaatste Chinezen opgepakt, zowel uit de politieke als uit de zakenwereld. Guo zou al gevolgd worden door de Chinese overheid sedert 2013. Die geruchten bereikten een hoogtepunt in dat jaar met de veroordeling van Wang Zongnan, een gepensioneerde topman van de Chinese communistische partij, die tot 18 jaar cel werd veroordeeld. Wang was ook de voorzitter van de winkelketen Friendship Group. Naar verluidt zou Guo villa’s tegen gunstprijs hebben verkocht aan de ouders van Wang in ruil voor gunsten van die laatste. Fosun heeft de beschuldigingen altijd weerlegd.