Chinese miljardair Wu veroordeeld tot 18 jaar cel (maar hij mag nog van geluk spreken)

De Chinese verzekeringsspecialist Wu Xiaohui is door een rechtbank in Shanghai veroordeeld tot 18 jaar gevangenis. 10,5 miljard yuan of om en bij 1,5 miljard euro, van zijn vermogen werd verbeurd verklaard. De voorbije jaren voerde Wu Xiaohui een agressieve buitenlandse overnamepolitiek. In België kocht hij de verzekeraar Fidea en de bank Nagelmackers over. Hij zou zich daarbij te buiten zijn gegaan aan persoonlijke verrijking. De Chinese overheid greep midden vorig jaar in. Ze zorgde er daarbij voor dat de continuïteit van de groep van Wu niet in het gedrang kwam. Wu mag wellicht nog van geluk spreken. De Chinese machthebbers voeren een soort zuivering door onder miljardairs waarbij een aantal van hen gewoon van de aardbol zijn verdwenen.De gevangenisstraf van Wu is een combinatie van 18 jaar voor fraude en 10 jaar voor machtsmisbruik. Het is één van de zwaarste straffen die werd uitgesproken over een ondernemer. De agressieve overnamepolitiek van Wu werd beschouwd als een systeemrisico voor de Chinese economie. Daarbij kwam dat Wu in het publieke oog liep na de opmerkelijke overname van het Waldorf Astoria Hotel in New York voor bijna 2 miljard dollar. Wu bouwde een kleine Chinese autoverzekeraar in geen tijd uit tot de derde grootste financiële groep in China. Hij zou daarbij een schuld van 10 miljard dollar hebben opgebouwd naast persoonlijke verrijking.

Wu Xiaohui is niet de enige Chinese tycoons die momenteel geviseerd wordt. Wan Juanling, ooit de rijkste Chinees, werd verplicht grote delen van zijn groep te verkopen. Hij is vooral actief in de hotel- en entertainment business. Andere tycoons zijn minder gelukkig. Ze lijken gewoon van de aardbol verdwenen te zijn zonder een spoor na te laten.

Verdwenen Chinese miljardairs

Xiao Jianhua is laatste gezien in zijn hotel in Hong Kong in januari 2017. Hij was onder meer actief in de vastgoedsector en grondstoffen industrie. Hij kon bogen op een vermogen van 6 miljard dollar.

Zhou Chengjian was eigenaar van Metersbonwe, één van China’s grootste textielgroepen. Hij zou zijn opgepakt door de politie maar dat werd nooit bevestigd. Zijn vermogen wordt geschat op 4 miljard dollar.

Guo Guangchang is de voorzitter van Fosun, de eigenaar van onder meer Club Med en Cirque du Soleil. Ook hij zou zijn gearresteerd. Zijn vermogen bedraagt 10 miljard dollar.

Lei Jie is de vroegere voorzitter van Founder Securities Company Ltd., een joint venture partner met de Zwitserse bank Credit Suisse. Hij verdween in 2015 en zou nu ondergedoken leven.

Mao Xiaofeng was voorzitter van China Minsheng Banking Corp. Hij verdween in januari 2015.

In januari 2016 viel de bankier Yang Zezhu in een kantoorgebouw van de 12de verdieping naar beneden. Het is niet duidelijk of hij toen nog op vrije voeten was of reeds was opgepakt door de politie op verdenking van corruptie.