Chinezen azen op Belgische robotbouwer Robojob

De Chinese robotbouwer Greatoo Intelligent Equipment uit het Chinese Guandong staat klaar om de robotbouwer Robojob uit Heist-Op-den-Berg over te nemen. Robojob is gespecialiseerd in de productie van op maat gemaakte kleine robots die worden ingezet bij industriële processen. In 2015 haalde het bedrijf een omzet van 6 miljoen euro, goed voor een operationele cash flow van 1,5 miljoen euro. Robojob zat tot nu in de groep Aluro. De Chinezen financieren de overname met 13,6 miljoen euro. Aluro zelf zegt dat de overname nog niet definitief afgerond is.



Robojob werd uit de grond gestampt door Helmut De Roovere en Luc De Ceuster. De eerst is de zoon van Frans De Roovere, ooit nog CEO van de aluminiumverwerker Reynaers. Frans De Roovere startte Aluro op in 1969 als een ‘verspaander’ van aluminium en bouwde het bedrijf uit tot een groep met verschillende activiteiten: productie van isolatiemachines voor aluminium, buigen van aluminiumprofielen en de productie van mechanische onderdelen. Uit dat alles groeide in 2007 Robojob als specialist in individuele robotprocessen. Bedoeling is enerzijds de loonkost onder controle te houden door manueel werk uit te schakelen en anderzijds toch flexibel te produceren in kleine series.

Greatoo is een beursgenoteerde producent van robotsystemen en situeert zich in de economische ontwikkelingszone Guandong op 330 kilometer van Shenzen. Naast robots produceert het bedrijf spuitvormen en andere fijn mechanische machineonderdelen. Het heeft filialen in India, Duitsland en de VS.