Chinezen stappen in Manchester City

Kompany _ De Bruyne3 miljard dollar. Dat is de waarde van City Football Group, de holding boven de voetbalploegen Manchester City, met Vincent Kompany en Kevin De Bruyne, New York City en Melbourne City, en met een minderheidsbelang in het Japanse Yokohama Marinos. Die waardering blijkt uit het feit dat een Chinees consortium met China Media Capital en Citic Capital 400 miljoen dollar betaalt voor een belang van 13 procent in City Football Group. Mocht u er nog aan twijfelen, voetbal is big business.



Het Britse Manchester City was tot nu volledig in handen van Abu Dhabi United Group, het bedrijf van sjeik Mansour. Die kocht de club in 2008 voor 210 miljoen Britse pond. De nieuwe Chinese aandeelhouders spelen in op het feit dat voetbal in China de meest bekeken sport is op televisie. Toch stelt het spel van de Chinese ploegen niet zoveel voor. Volgens de de Chinese president Xi Jinping moet daar nu verandering in komen.

Zoals steeds staan daarbij de televisierechten centraal. De Chinese staatszender CCTV verkreeg recent de uitzendrechten van de Engelse Premier League. in handen. China Media Capital, mee in handen van de Chinese staat, betaalde 1,3 miljard dollar voor de rechten op de Chinese Super League voor een periode van vijf jaar. Tot nu toe kostten die tv-rechten op de Chinese eerste klasse slechts 8 miljoen dollar per jaar of 40 miljoen voor vijf jaar. Ook andere Chinese partijen investeren in Europese voetbalclubs. De Chinese vastgoed- en bioscoopgroep Dalian Wanda kocht begin dit jaar 20 procent van Atlético Madrid en legde daar 52 miljoen dollar voor op tafel.