Chloroquine: het nieuwe mirakelmiddel tegen corona

Wie in deze wereld meest angst heeft voor het corona virus is de Amerikaanse president Donald Trump. Zijn herverkiezing als president later dit jaar kan bepaald worden door de mate waarin de Amerikaanse burger percipieert dat Trump al dan niet succesvol corona kan bestrijden. Nu gooit Trump een nieuw wapen in de strijd: hydroxychloroquine, een geneesmiddel geproduceerd door Bayer dat wordt aangewend in de strijd tegen malaria. Alle onderzoekers zeggen dat chloroquine hoopvolle resultaten levert in de strijd tegen covid-19 of corona. Gokt Trump of heeft hij meer voorkennis dan wij allemaal samen? Maar pas op, hoe dan ook, chloroquine geneest enkel de ziekte, ze kan ze niet voorkomen.De eerste die chloroquine opmerkte in deze corona tijden was dokter Mike Pellini, een Amerikaanse arts en biotech-investeerder. Wanneer die het nieuws vernam over de verspreiding van een virus dat longontsteking-achtige symptomen veroorzaakte, besloot hij een voorraad antimalariamedicijn genaamd chloroquine bij de hand te houden. Begin februari deelde Pellini zijn gedachten op twitter met zijn volgers. Eén van die volgers was Tesla-CEO Elon Musk. Die tweette enkele weken later dat chloroquine “misschien het overwegen waard was” als een mogelijke behandeling voor het covid-19-coronavirus. En vanuit Musk bereikte het bericht ook Donald Trump.

Tijdens een aangekondigde persconferentie stelde Donald Trump zei dat hij de ‘Food and Drug Administration’ (FDA) had opgedragen om te onderzoeken of chloroquine, dat alleen op voorschrift verkrijgbaar is, aan patiënten met het virus mag worden gegeven. De Duitse producent Bayer had niet meer nodig om onmiddellijk te verklaren dat het 3 miljoen tabletten van het geneesmiddel Resochin of chloroquinefosfaat zou doneren aan Amerikaanse patiënten. Trump wees ook op een ander bestaand geneesmiddel, remdesivir, een antiviraal middel ontwikkeld door farmabedrijf Gilead, dat al in China wordt gebruikt voor de behandeling van covid-19.

Geen van beide geneesmiddelen is momenteel goedgekeurd door de FDA om het coronavirus te behandelen. Het is dus belangrijk “geen valse hoop te bieden”, zei FDA-commissaris Stephen Hahn tijdens de persconferentie van het Witte Huis. Maar Trump heeft “ons gevraagd agressief te zijn” en “een levensreddende behandeling door te breken, en dat doen we bij de FDA”, voegde hij eraan toe.

Chloroquine bestaat al sinds de jaren 1940 en staat erom bekend dat het over het algemeen veilig is en goed wordt verdragen in milde tot matige doses, hoewel het in hoge doses giftig kan zijn. Het wordt gebruikt om malaria te behandelen, naast enkele auto-immuunziekten. Het is beschikbaar als een generiek geneesmiddel, wat betekent dat het een schaalbare en mogelijk betaalbare behandeling kan zijn. “Niets is nog definitief, maar chloroquine is een medicijn dat al meer dan 70 jaar wordt gebruikt met minimale bijwerkingen bij een bescheiden dosering.”, zegt Pellini.

Malaria wordt veroorzaakt door een parasiet, niet door een virus. Maar sommige studies hebben aangetoond dat chloroquine effectief is bij de behandeling van een virus dat ernstig acuut ademhalingssyndroom veroorzaakt, of sars, een naaste verwant van covid-19. De molecule wordt onderzocht in onderzoekslaboratoria over de hele wereld als een manier om de symptomen te verlichten voor patiënten met de diagnose covid-19.

Het is aangetoond dat het middel effectief is bij muizen bij de behandeling van verschillende virussen.”, zegt dokter Kristian Olson, universitair hoofddocent aan de Harvard Medical School en internist in het Massachusetts General Hospital. “Het lijkt er ook op dat het in vitro (via reageerbuisexperimenten) actief is tegen covid-19.” Sommige van de onderzoeken zijn veelbelovend. Een groep onderzoekers in Frankrijk test een minder giftig derivaat van het chloroquine-medicijn, hydroxychloroquine op een paar dozijn patiënten met covid-19. Met hoopvolle resultaten.

Onderzoekers wijzen er alvast op dat deze geneesmiddelen geen aanleiding mogen zijn om de preventieve maatregelen te verslappen. De geneesmiddelen kunnen worden gebruikt om de ziekte te genezen, niet om ze te voorkomen.