Christian Van Thillo: nood aan consolidatie

Koning Albert bezoekt drukkerij EPC - Lokeren drukkerij van De Persgroep Christian Van Thillo Koning Albert Koning Albert Christian Van Thillo  CREDIT: Imagedesk / Joost De Bock
Christian Van Thillo (rechts) met koning Albert, op bezoek in 2010 in de nieuwe drukkerij van De Persgroep in Lokeren.

De Persgroep, het mediabedrijf van Christian Van Thillo, stagneert op de 17de plaats van de lijst der Rijkste Belgen nadat de cijfers over 2014 zijn verwerkt. Het vermogen van Thillo groeit licht van 1.017 miljoen euro tot 1.066 miljoen euro. De Persgroep heeft een sterke periode van groei achter de rug door externe overnames, vooral in Nederland. Van Thillo wil nu eerst wat tijd nemen om die forse expansie te verteren.Vorig jaar lanceerde de Persgroep een succesvol openbaar bod op de Britse Mecom groep. Die controleert onder meer de Nederlandse groep Wegener en het Deense Berlingske Media. Wegener is uitgever van meer dan honderd huis-aan-huiskranten en zeven regionale nieuwsmedia: PZC, BN De Stem, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, De Gelderlander, De Stentor en Tubantia. Berlingske Media is het huis van de nationale nieuwsmedia Berlingske Tidende, BT en verschillende regionale dagbladen, websites, digitale services en radiozenders.

De Persgroep Nederland is uitgever van het AD, De Volkskrant, Trouw en Het Parool en is eigenaar van de radiozender Q-music en diverse websites zoals Autotrack, Intermediair, NationaleVacaturebank en Tweakers. In België is De Persgroep uitgever van de algemene kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen, de tijdschriften Dag Allemaal, Joepie, Goed Gevoel en TV Familie, en websites zoals HLN/7s7 en Vacature. Via MEDIALAAN is De Persgroep actief in televisie met VTM, 2BE, Vitaya, JIM en VTMKzoom, en in radio met Q-Music en JOE FM. Mediafin ten slotte is de onderneming die zich toelegt op financiële media met de zakenkranten De Tijd en L’Echo en beleggersbrieven. Dat Van Thillo zijn thuismarkt niet vergeet, mag blijken uit de recente overname van de Sanoma-titels Humo, Story, TeVe Blad en Vitaya.

De Persgroep telt nu ruim 6.000 medewerkers tellen, waarvan 3.000 in Nederland, 1.800 in België en 1.300 in Denemarken. Volgens Van Thillo zijn overnames de enige manier om momenteel in de media te groeien. Dat is des te aantrekkelijker omdat de rente laag staat. Om de overname van Mecom te financieren leende de groep 250 miljoen euro. Van Thillo zegt nu die groei te willen consolideren om daarna aan te knopen met nieuwe groei. Na de overname van Mecom stelt hij een omzet voorop van 1,5 miljard euro en een cash flow van 200 miljoen euro. Vorig jaar bedroeg die omzet 850 miljoen euro (866 in 2013), goed voor een cash flow van 138 miljoen euro (131 miljoen in 2013).