De collateral damage van Land Invest Group

NV-A voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever komt sterker uit de Land Invest saga dan algemeen was gedacht. In een politieke Ipsos-peiling klimt De Wever terug naar de eerste plaats op de lijst van populairste politici, net voor zijn partijgenoot Theo Francken. Hun partij blijft veruit de grootste met 29 %. De financiële berichten over Land Invest Group evolueren daarentegen van kwaad naar erger. Bedrijfsrevisor PwC eist dat de groep op korte termijn een reddingsplan op tafel ligt. Eind dit jaar moet Land Invest 18 miljoen euro betalen aan de aannemer MBG.



De Antwerpse oppositie wreef zich al in de handen. Bart De Wever zou gehavend uit het vriendenverhaal met Erik Van Der Paal en Land Invest Group komen. Niets lijkt dus minder waar te zijn. De kiezer blijkt iets pragmatischer te zijn. Politici en in de eerste plaats burgemeesters worden afgerekend op wat ze doen. En er beweegt veel in Antwerpen. Diezelfde kiezer lijkt minder wakker te liggen van een etentje onder vrienden in een sterrenrestaurant dan van wat er gebeurt op het terrein. Als je geen hard dossier op tafel kan werpen, met echte bewijzen van corruptie, lijkt er weinig aan de hand te zijn.

De perceptieschade voor De Wever begon met een mug-video van de nieuwssite Apache waarop te zien was hoe het bijna volledige Antwerpse schepencollege te gast was op een verjaardagsfeestje van vastgoedmakelaar Erik Van Der Paal. De krant de Tijd sluit niet uit dat het feestje, met zijn politieke gasten, speciaal door Van Der Paal was opgezet om indruk te maken op Gert Triest, een vermogensbeheeder die op het punt zou staan de Land Invest aandelen van Van Der Paal en zijn partner Marc Schaling, samen goed voor 50 %, te verkopen aan een groep Vlaamse investeerders. Probleem is dat het Waalse Ogeo-pensioenfonds, verbonden met de PS, onderhandelt om zijn 50 % in Land Invest te verkopen aan Dominique Janne. En eigenlijk zijn al die partijen niet direct geïnteresseerd in Land Invest maar wel in het te ontwikkelen project op de Antwerpse Slachthuissite.