Concentra werkt aan ommekeer

ConcentraDe Limburgse mediagroep Concentra, in handen van de familie Baert, sloot 2014 af met een groepswinst van 7,7 miljoen euro tegenover 3 miljoen het jaar daarvoor. Met de creatie van Mediahuis zet Concentra een stap op weg naar schaalvergroting en meer rendabiliteit. Mediahuis is de uitgever van de kranten De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Die krantenuitgever is voor 38 procent in handen van Concentra en voor 62 procent van Corelio. Als kers op de herstructureringstaart boekt het moederbedrijf Concentra een historisch verlies van 52 miljoen euro weg. De familie Baert keert zichzelf daarbij een dividend uit van 2,3 miljoen euro. Het vermogen van de familie stijgt van 40 naar 45,8 miljoen euro.



De bedrijfsopbrengsten bij Concentra stegen met 21 miljoen om te eindigen op 229 miljoen. Wanneer men rekening houdt met 15 miljoen doorfacturatie bij de structurering van Mediahuis bedraagt die aangroei op jaarbasis zelfs 36 miljoen euro. Het bedrijfsverlies van 1,6 miljoen in 2013 slaat om in een bedrijfswinst van 7,9 miljoen euro. De nettowinst voor Concentra bedraagt 7,3 miljoen euro tegenover 3,4 miljoen in 2013.

De balans van Concentra werd alvast positief beïnvloed door de opname van de Nederlandse Limburgse Mediagroep,een uitgever van lokale kranten. Die werd in september 2014 overgenomen door Concentra. Nu moet nog de overname van NRC Media worden verwerkt. Die overname loopt over Mediahuis. Concentra onderhandelt ter zake ook met de Nederlandse banken om haar schuldpositie in Nederland te herschikken.