Conny Vandendriessche ‘We are Jane’, een sisterhood in een machowereld

Elke dag stellen we u een portret voor uit het boek “De 100 Rijkste Belgen” editie 2024. Vandaag: Nummer 53 – Conny Vandendriessche

Geschat vermogen: 859.990.000 euro, Woonplaats: Roeselare



Conny Vandendriessche studeerde A2 toerisme. De eerste vier jaar van haar carrière was ze receptioniste op de camping Vakantiegenoegens in Nieuwpoort. In 1995 ging ze in zee met wijlen Philippe Cracco, ex-paracommando en verkoper bij onder meer Rank Xerox. Beiden begonnen ze met het uitzendbedrijf Accent Jobs nadat ze eerst een kantoortje in Roeselare hadden geopend voor Adia, nu Addeco. Het startgeld haalden ze bij een drietal Westvlaamse ondernemers. Accent groeide als kool. Het uitzendbureau onderscheidt zich van de klassieke interimbureau’s omdat het zich toelegt op interimjobs die aan aanloop vormen naar een vast contract. Momenteel is de Franse groep Naxicap de meerderheidsaandeelhouder met 65 procent. Conny Vandendriessche heeft nog 35 procent van het bedrijf in handen, maar met de dagelijkse leiding van het bedrijf houdt ze zich niet meer bezig. In 2022 kocht het Amerikaanse Baine Capital 55 % van House of HR zoals Accent werd herdoopt. Het bedrijf stond op dat moment voor een omzet van 2,2 miljard en 700 kantoren in Europa. Baine waardeerde House of HR op 2,8 miljard euro. Het vermogen van Vandendriessche sprong naar 859 miljoen euro.

Conny Vandendriessche oversteeg als vrouwelijke manager de machowereld van haar mannelijke collega’s. Ze bleef daarbij trouw aan haar eigen principes. Belangrijker dan haar fortuin is misschien wel haar initiatief om ‘We are Jane’ op te richten, een investeringsfonds exclusief voor vrouwelijke ondernemers. “De durfkapitaalsector is een echte mannenclub. 94 procent van de investeerders zijn mannen, vrouwelijke ondernemers trekken slechts 2 procent van het durfkapitaal aan. Dat betekent dat het 170 jaar duurt om gendergelijkheid in het investeringswereldje te bereiken.”, zo zegt Conny Vandendriessche. Het vrouwelijke investeringsfonds “We are Jane” moet daar verandering in brengen. Een “sisterhood”, zo noemt Vandendriessche haar fonds. Françoise Chombar (Melexis), Mimi Lamote (ex-C&A, ex-E5 Mode, ex-Beaulieu) en Michelle Sioen (Sioen Industries) zijn ‘We are Jane’ genegen.

De 60-jarige Conny Vandendriessche woont in Koksijde. Ze heeft één zoon en is grootmoeder. Op de vraag van een journalist in de Tijd welke waarden ze wil meegeven aan haar zoon, antwoordt ze: “Nederigheid vind ik zeer belangrijk. En rechtvaardigheid, vriendelijkheid, enthousiasme… Als ik dat kan meegeven, beschouw ik mezelf een geslaagde moeder. Ik heb altijd heel veel gewerkt, en besef met de jaren dat mijn balans misschien niet helemaal in evenwicht was. Ben ik niet te egoïstich geweest? Heb ik het wel goed gedaan voor mijn gezin? Dat vraag ik me vaak af. En ja, misschien is dat ook typisch vrouwelijk en moeten we van dat schuldgevoel af.” Hoe kwetsbaar mag je je opstellen als bedrijfsleider? “Als ondernemer moet je een deel van jezelf durven te tonen, anders krijg je nooit verbinding met de mensen rond je. Waarom zou je niet mogen toegeven dat je beslissing fout was? Maar je moet er wel niet over blijven janken. Beslissingen nemen is je job als ondernemer. Ook dat is mijn sterkte.”

Zelf houdt ze er ook nog ambities op na. “Ik hoop alleen dat ik nog heel gezond ben en veel energie heb, want ik heb enkele dromen die ik wil verwezenlijken. Welke? Het is te vroeg om daarop te antwoorden. Nu ben ik nog volop bezig met ‘We are Jane’, dat nog maar net goed vertrokken is. Maar ik zou internationaal nog een en ander willen doen.”

De 100 Rijkste Belgen, Ludwig Verduyn. Uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts, 349 pagina’s.