Corona bezorgt Rijkste Belg Eric Wittouck 167 miljoen euro winst

(Foto: Spencer Davis, Pixabay)

De Luxemburgse holding Fynveur kon vorig jaar afsluiten met een netto winst van 167 miljoen euro. Het belangrijkste deel van die winst komt van verkopen van aandelen BioNTech, het Duitse farmabedrijf dat samen met het Amerikaanse Pfizer coronavaccins ontwikkelt en produceert. Fynveur wordt via de Luxemburgse holding Invus gecontroleerd door Eric Wittouck, de Rijkste Belg. Zijn zoon Amaury wordt naar voor geschoven als ultieme eigenaar van Fynveur dat nu over een eigen vermogen beschikt van 210 miljoen euro. Invus zelf beheert een portefeuille beleggingen van om en bij 10 miljard euro.

De Tijd stond stil bij de winst van Fynveur. Vorig jaar haalde de koers van BioNTech in volle coronatijd recordhoogtes. Daarvan heeft Fynveur gebruikgemaakt door een pakket aandelen van de hand te doen en daarbij een meerwaarde van net geen 160 miljoen euro op te strijken. In 2020 was er al een meerwaarde van 85 miljoen euro, waardoor de totale winst op het aandeel oploopt tot 245 miljoen euro. Wittouck was één van de oudste aandeelhouders van het bedrijf. Het is niet duidelijk of Fynveur nu nog BioNTech aandelen aanhoudt.



Fynveur bezit momenteel onder meer 71 % van het Zwitserse softwarebedrijf Knime en 68 % Van Le Closet, een Frans bedrijf dat dameskledij verhuurt op weekbasis tegen een minimumprijs van 40 euro per maand. Het Amerikaanse automatiseringsbedrijf Bizagi is voor 58 % in handen van Fynveur.