CORONA – Familie Bervoets werkt aan herbestemming Brussels iconisch Métropole Hotel

De Brusselse familie Bervoets lanceerde een persbericht waarin werd gesteld dat het iconische hotel Métropole op het Brusselse de Brouckèreplein de deuren gaat sluiten. De druk van de coronacrisis werd te groot. 129 werknemers gaan hun baan verliezen. In de media was al snel sprake van een faillissement, maar die kans is klein. De familie Bervoets is eigenaar van het vastgoed van het hotel en staat in voor de exploitatie. De exploitatievennootschap kijkt al enkele jaren aan tegen verliezen die oplopen tot jaarlijks enkele honderdduizenden euro’s. Maar het eigen vermogen van de vennootschap bedroeg eind 2018 nog steeds 7 miljoen euro. In datzelfde jaar richtte de familie de holding ‘Le Piesmont’ op. Die kreeg een waarde mee van 50 miljoen euro. De familie Bervoets mikt op een andere bestemming van hun vastgoed, misschien zelfs op een verkoop.



De familie Bervoets werd in 2017 volledig eigenaar van het hotel. Het kocht toen de 50 % aandelen over die de familie Wielemans nog aanhield naast de 50 % die Bervoets al zelf controleerde. De familie Wielemans, bekend van de brouwerij Wiels, werd in 1889 eigenaar van het hotel. De familie Bervoets bouwde Métropole uit tot het enige vijf sterren hotel in Brussel dat nog in familiale handen was en geen onderdeel was van een internationale groep. Maar de operationele tegenslagen stapelden zich op. Te beginnen met de aanslagen in Zaventem in 2016. Daarop volgden jarenlange werken om van de Brusselse Anspachlaan een voetgangerszone te maken, iets waardoor het hotel zo goed als onbereikbaar werd. Het hotel staat nu nog voor een omzet van 10 miljoen euro. Andere vastgoedinkomsten zijn nog eens goed voor een kleine 3 miljoen euro.

Nu kiest de familie Bervoets blijkbaar voor een ander verhaal. Het is nog niet duidelijk wat dat is. Op het aanpalende de Brouckèreplein werken de groepen Immobel en CFE aan een ingrijpend renovatieplan. De familie Bervoets heeft nu ook al een belang in de Passage du Nord in de populaire Brusselse winkelstraat de Nieuwstraat.

De receptie van het hotel.