CORONA – Geef moeder een mondmasker! (Maar niet op moederdag!)

Het was aandoenlijk. Politici die reageerden op het feit dat de winkels terug open gaan op 11 mei maar moederdag die valt op 10 mei. Dus geen bloemen voor moeder dit jaar. Alsof die ene dag het verschil maakt, klinkt het. Op VTM zei Vlaams minister-president Jan Jambon ad rem dat hij moederdag één week zou opschuiven, tot 17 mei. Probleem opgelost. Dacht hij. Tot Danny Verstraeten zei: “Maar op 17 mei mogen we nog altijd niet binnen bij ons moeder.” Waarop Jambon wat zuur reageerde: “Leg de bloemen dan maar aan de voordeur.” Op VRT suggereerde federaal vice-premier Alexander De Croo aan Martine Tanghe dat hij zijn moeder op 10 mei kon ontmoeten in een bos! Een beetje illegaal opportunistisch.Politici lopen hun noodlot blind tegemoet. Ze hebben de oorlog tegen het coronavirus verloren. Eerst met de mondmaskers die er niet waren. Dan met de rusthuizen die aan hun lot werden overgelaten. Nu met de manke communicatie over de gefaseerde heropstart van de samenleving. Die manke communicatie startte de vorige nacht wanneer premier Sophie Wilmès wel wou duidelijk praten, maar niet kon. Al in het middagnieuws van VTM viel de politiek door de mand. Toen was De Croo te gast bij de commerciële televisie. “Ik mag mijn ouders niet zien bij hen thuis maar ik kan ze wel tegen het lijf lopen in de Hema?” vroeg de journalist. “Ja”, antwoordde De Croo, “misschien wel, maar dan met een mondmasker.”

En nog zo’n onbegrijpbaar feit. Je mag sociaal met drie vrienden samen komen. Maar wel in de tuin, in open lucht. En de winkels, onder dak gaan open. Maar de markten in open lucht, blijven verboden. De kleine lokale bloemenwinkel blijft dicht tot 11 mei. De grote tuincentra zijn open met moederdag. En verkopen bloemen.

Politici doen hopeloos hun best, maar het kalf is verdronken. Enkel in Antwerpen kunnen ze tevreden zijn. Daar valt moederdag op 15 augustus. Misschien vindt burgemeester en N-VA voorzitter Bart De Wever daar nog een kapstok in om nog eens voorzichtig kritiek te geven op de federale regering. Waar federaal CD&V minister Koen Geens werkt aan een plan om elke Belg via Bpost een stuk textiel te bezorgen om zelf mondmaskers te maken. Met een naaimachine. Mocht het niet zo dramatisch zijn, we zouden de mondmaskers nog gaan vergelijken met de milieubox van de vorige eeuw.