CORONA – Geen Waregem Koerse feest voor Willy Naessens

Wille Naessens met zijn echtgenote en het winnares van de ‘Willy Naessens Hat Trophy’ in 2016. (Foto: Willy Naessens)

Normaal was de VIP-hoogdag in Zuid-West-Vlaanderen gepland op dinsdag 1 september. Dan zou in Waregem de Grote Steeplechase der Vlaanderen plaatsvinden als hoogdag van Waregem Koerse. 40.000 mensen zouden dan afzakken naar de Waregemse hippodroom. Een groot deel onder hen ondernemers, 6.500 onder hen met een VIP ticket. Netwerken bij een glas champagne. En kijken naar de elegante dames die mooie hoeden op hebben en meedingen naar de ‘Willy Naessens Hat Trophy’. Dat feest gaat dus niet door. De Waregemse CD&V burgemeester Kurt Vanryckeghem was er snel bij om te melden dat gezondheid belangrijker is dan vertier.

Theoretisch zouden de Waregemse paardenrennen nog kunnen doorgaan op 1 september. De nationale veiligheidsraad legde de huidige einddatum van de lock down voor massa evenementen immers op 31 augustus. Maar Waregem Koerse is meer dan die eerste september. Daaraan voorafgaand is er een week lang feest in de stad. En dat kon dus niet. Het coronavirus zet een kruis over de 173ste editie van het netwerkevent.



In ondernemerskringen hield men er langer rekening mee dat het feest niet zou doorgaan. Maar nu is het bevestigd. Premier Sophie Wilmès (MR) kondigde woensdag aan dat er in de zomer geen grote evenementen zullen plaatsvinden. Dus geen Gentse feesten, Rock Werchter, Pukkelpop en Tommorowland. Maar ook geen Waregem Koerse. ‘Veiligheid en gezondheid zijn voor ons prioritair’, luidt het in een persbericht. Het bestuur zat daarover vorige week samen, maar burgemeester Kurt Vanryckeghem had eerder al een negatief advies gegeven. De burgemeester noemt het onverantwoord om zo’n massa-evenement met 40.000 toeschouwers te organiseren, terwijl de zorgsector er alles aan moet doen om de COVID-patiënten te verzorgen. Het rusthuis in Waregem hoort thuis in de groep van zwaar getroffen corona-rvt’s.