CORONA – Het licht dreigt definitief uit te gaan voor Cirque du Soleil

De Canadese spektakelgroep Cirque du Soleil ontslaat 95 % van zijn 4.679 medewerkers. Het bedrijf had wereldwijd 44 shows lopen waarvan 6 alleen al in Las Vegas. Die zijn nu allemaal stilgelegd. Ook een geplande voorstelling in Antwerpen is afgelast. Het is niet zeker dat de groep de corona pandemie overleeft. Er is zo goed als geen geld meer in kas. Zo werden ontslagvergoedingen voorlopig niet uitbetaald. Cirque du Soleil werd in 1984 opgericht door de toenmalige straatartiest Guy Laliberté. Hij bouwde de moderne circusshow uit tot één van ’s werelds grootste entertainmentbedrijven. Laliberté verkocht in 2015 90 % van zijn bedrijf aan de private equity-onderneming TPG Global voor 1,5 miljard dollar.



Het is duidelijk dat de pandemie van het coronavirus een verwoestende impact heeft op de amusementssector. De in Montreal gevestigde circusproducent kondigde aan dat hij op 19 maart 2020 95% van zijn 4.679 medewerkers zou ontslaan. Slechts 259 personeelsleden blijven aan boord om de “basisactiviteiten” te onderhouden en om kaartjes voor toekomstige reizen te plannen en te verkopen, aldus het persbericht. “We hebben geen andere keuze dan te accepteren dat de huidige wereldwijde instabiliteit bedrijven ertoe aanzet drastische maatregelen te nemen om hun duurzaamheid op lange termijn te waarborgen. Dit klimaat van onzekerheid treft helaas de hele entertainmentindustrie en de Cirque du Soleil is daarop geen uitzondering. Laten we hopen dat deze situatie snel wordt opgelost en voor iedereen een positief resultaat oplevert.” zo wordt Guy Laliberté geciteerd.

Al op 13 maart kondigde Cirque du Soleil aan dat het zijn tourproducties zou stopzetten. Het ratingbureau Moody’s heeft Cirque du Soleil gedegradeerd en waarschuwde dat de sluiting van de show het amusementsmerk achterliet “met beperkte vooruitzichten op een houdbare kapitaalstructuur”. “Op dit moment komen er geen inkomsten binnen voor het bedrijf en ik weet niet wanneer het terug zal komen, daarom doen we wat we doen. We hebben de meeste van onze werknemers ontslagen en we zullen slechts een klein deel van de werknemers behouden om, wanneer de situatie zich stabiliseert, in korte tijd terug te keren.” zei CEO Daniel Lamarre in een interview met Montreal Gazette.