CORONA – Parket maakt van Luc Beke voorbeeld vermogende corona overtreder

(Foto: A. Socha)

Afgelopen vrijdagavond heeft de politie op bevel van het parket van Brugge een lockdownfeestje in een loods in Moerbrugge, deelgemeente van het West-Vlaamse Oostkamp, stilgelegd. In totaal waren er 39 personen aanwezig. De politie werd getipt door passanten die een hele serie wagens geparkeerd zagen voor de loods. Het viel op dat het vooral om dure wagens ging. Bleek dat de aanwezigen de verjaardag van projectontwikkelaar Luc Beke van Global Estate Group aan het vieren waren. In een mededeling excuseert die zich voor de feiten en benadrukt hij dat het ging om een privé feestje voor zijn verjaardag, los van zijn bedrijf. Opmerkelijk is dat het parket van Brugge besliste om geen minnelijke schikkingen aan te bieden. “Er werd een proces-verbaal tegen alle aanwezigen opgesteld”, zegt Lien Vermeersch, woordvoerster van politiezone Het Houtsche in de lokale pers. Wellicht zullen de overtreders voor de rechtbank worden gedaagd. Het parket maakt daarmee een statement.

Bij lockdown feestjes registreert de politie doorgaans de identiteit van de aanwezigen en stelt een minnelijk schikking voor in de vorm van een boete van 250 euro. Niet zo dus in Oostkamp afgelopen vrijdag. Luc Beke reageerde in eerste instantie niet op de lokale persberichten maar stuurde later toch een persbericht uit. “Het klopt dat ik op vrijdagavond een aantal mensen heb uitgenodigd om een glas te drinken en mijn verjaardag te vieren. Daarbij zijn de coronaregels inderdaad geschonden en daar wil ik me voor excuseren. Ik benadruk dat dit op eigen initiatief is gebeurd en dat dit niets met het bedrijf te maken heeft.” De zaak is nu in handen van het parket. De kans is reëel dat het gezelschap voor de politierechtbank gebracht zal worden. Daar riskeren ze dan een gevangenisstraf en een geldboete.



De zaak zet een domper op de feestvreugde bij het bedrijf van Beke vorige maand. Toen opende aan de afrit van de E40 in Oostkamp de eerste drie gebouwen van de nieuwe bedrijvencampus O-Forty de deuren. Met een oppervlakte van 22.500 vierkante meter behoort O-Forty tot de grootste bedrijvencomplexen die dit jaar operationeel worden in West-Vlaanderen. De werken gingen in april 2018. Na afwerking moet het complex plaats bieden aan 800 werknemers, verspreid over acht verschillende gebouwen, goed voor een investering van om en bij 50 miljoen euro. “Er is veel aandacht uitgegaan naar de slimme werkplek van de toekomst”, zo zei Luc Beke bij die gelegenheid. Hij benadrukte dat O-Forty ook een van de meest coronaproof werkplekken van Vlaanderen is. “Het voldoet als een van de eerste bedrijventerreinen aan de strengste Europese richtlijnen voor ventilatie. Die stellen onder meer dat er continu verse lucht moet aangeleverd en dat er geen lucht mag gerecupereerd worden, zoals in de meeste ventilatiesystemen vandaag wél het geval is.” Centraal op de site is ook het Meeting Center afgewerkt. “Zodra het weer kan, wordt dat een nieuwe ontmoetingsplaats voor bedrijven en kunnen hier netwerkevents georganiseerd worden”, aldus nog de projectontwikkelaar.