CORONA – Rijkste Belgische families mikken op een koersstijging van 100 % van AB Inbev

Sedert 1 maart zakte het aandeel van de biergigant AB Inbev op de aandelenbeurs van Brussel van 50 euro tot 37 euro vandaag. Die daling kost de drie belangrijkste aandeelhouders van de bier multinationaal, meteen ook de drie Rijkste Belgische families Van Damme, de Spoelberch en de Mévius, samen 7 miljard euro. Sedert 1 januari 2020 verloren die drie families globaal 17 miljard euro op hun AB Inbev controle van 17 % van de aandelen het bedrijf. Op 1 januari noteerde het aandeel van AB Inbev 75 euro, nu nog slechts 37 euro. Dat wil zeggen dat die koers halveerde. Maar dat wil vooral zeggen dat de aandeelhouders een stijging nodig hebben van nu 100 % om hun verlies terug goed te maken.



Zo werkt het immers. Een daling van 50 % vereist 100 % om het verlies weg te werken. Laten we het voorbeeld eenvoudig houden. Een aandeel zakt van 100 naar 50 euro. Omdat verlies goed te maken moet er een stijging komen van 50 euro. En dat is precies 100% van de huidige prijs van 50 euro.

Toch is de koersdaling van AB Inbev momenteel een enigma voor de beursanalisten. AB Inbev is momenteel niet het sterkst presterende bedrijf maar het werkt wel structureel aan zijn herstel, vooral door het systematisch wegwerken van schulden. De koers van Ab Inbev is dan ook mathematisch veel te laag. Maar toch ontsnapt AB Inbev niet aan de mengeling van paniek en perceptie die momenteel de wereld in haar greep houdt. Het resultaat daarvan is eigenlijk duidelijk: wanneer de coronacrisis op haar hoogtepunt is, zal de beurs op haar dieptepunt zijn. En pas dan zal het herstel starten. En dat lijkt nog niet voor morgen te zijn.