CORONA – Vergeet aub de industriële wasserijen niet

U stond er misschien nog niet bij stil, maar alle beddengoed, werkkledij en beschermende kledij moet dagelijks gewassen worden. Dat gebeurt in industriële wasserijen. Die sector is opgenomen in de lijst van levensnoodzakelijke activiteiten. Maar het personeel van de wasserijen moet ook beschermd worden tegen het corona virus. En daar klemt het schoentje. De bedrijven hebben dringend nood aan beschermingsmiddelen zoals mondmaskers en handschoenen, voor personeel dat in aanraking komt met het vuile wasgoed, zegt de federatie van Belgische Textielverzorging.De wasserijen verwerken en vervoeren dagelijks duizenden tonnen wasgoed voor onder meer ziekenhuizen, woonzorgcentra en medische laboratoria. Het gaat onder meer om beddengoed, werkkleding en beschermende jassen voor artsen en verplegend personeel, die in deze corona tijden aanzienlijk vaker moeten worden vervangen. Ook de persoonlijke kledij van rusthuisbewoners, die door het coronavirus tijdelijk geen bezoek meer mogen ontvangen, wordt gereinigd door de industriële wasserijen.

Het personeel daar ontving extra richtlijnen om besmetting met het nieuwe coronavirus te voorkomen. Maar volgens de sectorfederatie dreigt er een tekort aan de nodige beschermingsmiddelen zoals handschoenen en mondmaskers voor zij die in contact komen met het vuile wasgoed. “Nu de ergste toestroom van patiënten nog moet komen in de ziekenhuizen, zal dat ook leiden tot een tsunami van besmet linnen. Op dat moment komen ook de wasserijen snel in de problemen”, zo staat het in een persbericht. De voorraden beschermingsmiddelen slinken zienderogen en dreigen snel uitgeput te geraken. “Onze leveranciers, klein en groot, laten ons weten dat ze geen mondmaskers aan ons mogen verkopen. Maar het is geen optie om ons personeel zonder ademhalingsbescherming besmet linnen te laten verwerken.”

De Federatie van Belgische Textielverzorging lanceert daarom een oproep aan de overheid om ervoor te zorgen dat industriële wasserijen mee worden opgenomen in de lijst met bedrijven die prioritair mogen bevoorraad worden met mondmaskers (ffp2/ffp3), beschermende overalls (Tyvek-pakken), handschoenen en alles wat nodig is om de continuïteit van deze ondernemingen te garanderen.