CORONAVIRUS – De flaters van Maggie De Block: bestelling van 5 miljoen mondmaskers bij partijgenoot vertaler-tolk

Op 11 maart contacteerde het kabinet van Maggie De Block, federaal minister van Volksgezondheid, Mahmut Öz om er een bestelling te plaatsen van 5 miljoen mondmaskers. Öz is licentiaat antropologie maar beroepsmatig een beëdigd vertaler tolk uit Temse. Hij is lid van Open Vld, was jongerenvoorzitter van de partij in Temse en stond verschillende keren op de kieslijst van de partij. Öz heeft geen enkele ervaring bij het aankopen van mondmaskers maar profileert zich als vertaler-tussenpersoon in handel met Turkije. De bestelling viel meteen in het water. Hij betaalde 80 % van de bestelling terug en excuseerde zich voor zijn onaangepast gedrag. Maggie De Block daarentegen excuseerde zich nog niet.Service Support Agency’ heet de vennootschap onder firma (VOF) die Öz in 2017 oprichtte met zijn vriendin. Die vennootschap heeft drie bladzijden doelstellingen, gaande van communicatie en public relations, over arbeidsbemiddeling tot het ontwerpen van webportalen. En daar bestelt het kabinet De Block dus in tijden van corona 5 miljoen mondmaskers.

Het kabinet selecteerde daarvoor vijf bedrijven die in aanmerking kwamen voor de levering van 10 miljoen stuks mondmaskers. ‘Er werden geen onderhandelingen gevoerd, gezien de urgentie van de bestellingen’, zo staat in het gunningsverslag te lezen. Dat schrijft de website businessam.be. Volksgezondheid maakte de selectie van de leverancier op basis van prijs (60 procent weging) en snelheid (40 procent) en koos voor een cascadesysteem: als de eerste in de lijst niet kan leveren, dan gaat de bestelling naar de volgende. De top drie op 7 maart was als volgt:

  1. LS Medical uit Genk (0,71 euro per stuk, 5 dagen leveringstijd)
  2. MOSSA VOF (0,68 euro per stuk, 7 dagen)
  3. BV Life Solutions (0,61 euro per stuk, levering vanaf 20 maart)

Maar bij het plaatsen van de bestelling, haakte nummer een LS Medical af. En zo werd de bestelling van 5 miljoen chirurgische mondmaskers toegekend aan Mossa VOF. (lees verder onder de foto)

De verkiezingsfolder van Mahmut Öz voor de federale verkiezingen van 25 mei 2014
De verkiezingsfolder van Mahmut Öz voor de federale verkiezingen van 25 mei 2014

Al snel bleek dat Öz die taak niet rond kreeg. ‘Ik heb een tweemansbedrijfje dat als tussenpersoon voor bedrijven wil fungeren door te vertalen en te tolken’, zo zegt hij in De Standaard. Hij geeft toe dat hij moest slikken toen hij het aantal van 5 miljoen hoorde. ‘Een getal dat ons brein zelfs moeilijk kon verwerken. Maar na een onderhoud met de leverancier, die zelf optimistisch was over een snelle levering, hebben we de opdracht aangenomen.’ Al na een paar dagen bleek dat Öz zijn afspraken niet kon nakomen. Hij stortte ook al 80 procent van de betaalde som terug aan de Belgische overheid. ‘De FOD heeft ons veel vertrouwen geschonken. Wij hebben alles in het werk gesteld om dit te doen slagen, maar we hebben gefaald. (…) De levering kwam er niet, het was naïef van ons om te denken dat het op zo’n korte termijn zou lukken.’

Voor De Block is dit dossier dodelijk. Wat is haar track record in het coronaverhaal?

  • “Blijf in uw kot”. Volgens sommigen een sterke oneliner die er bij de bevolking in gaat, volgens anderen een misplaatste grap in crisiscommunicatie.
  • Toeristen die terugkeerden uit Italië werden niet getest in België waardoor het virus vrij toegang kreeg.
  • Ziekenhuizen die zich organiseerden werden terug gefloten. Er waren geen testen meer, volgens sommigen een strategie om de cijfers laag te houden. ‘Het zou wel over waaien’. Daarna volgde een strategische bocht naar de ernst van de zaak.

En nu dus de mondmaskers. Zal Maggie De Block de eer aan zichzelf houden?