Coronacrisis boort Rijkste Belg Alexandre Van Damme 90 miljoen euro door de neus

De Belgisch-Braziliaanse biergigant AB Inbev heeft beslist zijn slotdividend over 2019 te halveren van 1 naar 0,5 euro. Die beslissing kost de Rijkste Belg Alexandre Van Damme 90 miljoen euro. Van Damme is de grootste individuele aandeelhouder van AB Inbev. Samen met de families de Spoelberch en de Mévius controleert hij in totaal direct en indirect 23 % van de groep. Globaal zien de drie aandeelhouders met de halvering van het dividend 232 miljoen euro aan hun neus voorbij gaan. Dramatisch hoeft dat niet zijn. Over 2019 keerde AB Inbev eerder al een tussentijds dividend uit van 0,8 euro per aandeel. Dat leverde de drie families samen 370 miljoen euro op waarvan 145 miljoen voor Alexandre Van Damme.



AB Inbev maakt geen nieuwe vooruitzichten bekend voor het coronajaar 2020. Eind februari verklaarde de multinational dat hij door de virale crisis dit jaar wellicht 170 miljoen euro minder bedrijfswinst zal boeken. De crisis was op dat moment pas aan zijn begin toe in Europa. De prognoses van AB Inbev waren dan ook grotendeels bepaald op de ervaringen in China waar AB Inbev ook sterk actief is. De corona uitbraak in China kostte de brouwer in januari en februari 285 miljoen dollar omzet. Een tijdlang moest AB InBev zijn 33 Chinese brouwerijen sluiten. Intussen zijn die wel weer open. Op de beurs stuikte de waarde van het aandeel Ab Inbev in elkaar van 72 euro begin dit jaar tot 43 euro nu.

AB Inbev is een gigant die met 180.000 werknemers wereldleider is in de bierverkoop. Het verkoopt 50 merken bier in 100 landen. Toch loopt de biermarkt wereldwijd gestaag terug. Vorig jaar boekte Van Damme binnen zijn persoonlijke holding structuur een minwaarde van 6 miljard euro op zijn AB Inbev participatie.