Covid-vaccin: Follow the money (en de familie Essers)

Een vrachtwagen van Essers rijdt het fabrieksterrein op van Pfizer in Puurs. (Foto: Belga Image)

Geen grotere flexibiliteit dan in de criminele milieus. Schurken en dieven verleggen in geen tijd hun actieterrein naar waar het geld te vinden is. En vandaag zijn dat de transporten van het covid-vaccin. De grote woorden zijn daarbij spek naar de bek van de media. Zo wordt het vaccin het nieuwe vloeibare goud genoemd. Eén van de belangrijke spelers in dat verhaal is de Limburgse transportfamilie Essers. Die haalde de opdracht binnen om het Pfizer-vaccin vanuit Puurs naar 27 Europese landen te transporteren. Daarbij worden 600 gespecialiseerde vrachtwagens ingezet die speciaal zijn beveiligd. Toch is ook dat verhaal relatief. Elke volgeladen vrachtwagen is minstens 3 miljoen euro waard. Maar die waarde smelt letterlijk als sneeuw voor de zon. Eens de laadruimte wordt geopend en het vaccin wordt ontdooid moet het snel opgebruikt worden. En op welke zwarte markt verkoop je die ontdooide vaccins? Diefstal en transport van het vaccin worden dan ook moeilijke opdrachten mochten criminelen daar al ambitie in hebben.

Essers heeft ervaring in farmatransporten. Zo wordt hun farmavloot van om en bij 600 voertuigen enkel en alleen gebruikt voor het transport van geneesmiddelen. Andere transporteurs mengen die ladingen wel eens wat een risico vormt voor contaminatie. De laadruimtes zelf bieden maximaal een koelcapaciteit aan van -25 graden. Daarom verpakt Pfizer de vaccins zelf in droogijs om de transportemperatuur op -70 graden te houden. De temperatuur in de vrachtwagens wordt vanop afstand continu gemonitord. Alle wagens zijn ook voorzien van traceerinstrumenten en worden dus continu gevolgd. Een deel van de vloot is uitgerust met automatische sloten die niet door de chauffeurs kunnen worden geopend. Daarvoor is de tussenkomst nodig van de centrale controletoren van Essers in het Limburgse Genk. Die stuurt een code waarmee de deuren geopend kunnen worden. Elke rit zal ook worden uitgevoerd met een dubbele bemanning. Als onderweg een chauffeur onwel zou worden, kan zijn collega overnemen.



Het coronavaccin wordt beschouwd als een zeer waardevol transport en kreeg het veiligheidslabel high sensitive mee. Op vraag van Pfizer zal het transport ook begeleid worden door een veiligheidsescorte. Dat kan een securitybedrijf zijn, maar in elk Europees land zal ook de lokale politie de transporten begeleiden. In onder meer Zwitserland worden militairen ingeschakeld bij het transport.