CULTUUR – Scala van Milaan stuurt Saoudische miljoenen terug na publiek protest

De Scala stuurt drie miljoen euro terug naar de Saoudische hoofdstad Riad na een publieke storm over een plan waarbij de Saoudische minister van Cultuur lid zou worden van de raad van bestuur van het prestigieuze Milanese operahuis. Het plan van Scala CEO en creatief directeur Alexander Pereira werd door de raad van bestuur verworpen na breed protest zowel uit de politieke wereld als van mensenrechten organisaties. Het Saoudische koningshuis staat onder aanhoudende druk na de moord op de Saoudische journalist Jamal Khashoggi. Die werd in oktober vorig jaar omgebracht in het Saoudisch consulaat in Istanboel.Pereira maakte de beslissing bekend op een persconferentie. “We gaan terug naar de start.” aldus de directeur die echter niet wou uitsluiten dat er geen samenwerking meer zou komen met het omstreden regime. Pas het afgelopen weekend werd bekend dat er al drie Saoudische miljoenen op de Scala-rekening stonden. Pereira had een overeenkomst waarbij de Saoudi’s in totaal over vijf jaar tijd 15 miljoen euro in het operahuis zouden pompen. In ruil zou hun minister van Cultuur Badr bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud bestuurder worden van de Scala.

Volgens Scala voorzitter Giuseppe Sala was de van Oostenrijk afkomstige Pereira te goeder trouw maar was hij naïef. “Ik bewonder zijn activisme, maar hij is nu al lang genoeg in Italië om te weten hoe de dingen werken.” aldus Sala die voor de centrum linkse Democratische partij ook burgemeester van Milaan is. Eerder deze maand werd Pereira nog geroemd omdat hij de Scala in beter financieel vaarwater had gebracht.

Pereira heeft een mandaat dat loopt tot februari 2020. Naar verluid was er geen sprake van zijn ontslag. De man zelf hoopt nog op een nieuw mandaat. De extreem rechtse Liga, die samen met de Vijf sterren beweging in de Italiaanse regering zit, had wel om dat ontslag gevraagd. Volgens vice-premier Matteo Salvini is de Scala werelderfgoed en zijn er grenzen, ook wanneer het over geld gaat. Pereira heeft goede contacten in Riad waar hij eerder al een concert versie op poten zette van Giuseppe Verdi’s opera La Traviata.