Daniël Termont: het kwaad is geschied

TermontDe Gentse burgemeester Daniël Termont sukkelt van de ene Optima-blunder in de andere. Gisteren schreeuwde hij nog uit volle borst: “Ik ben nooit op de boot van Piqueur geweest”, vandaag titelt de krant De Morgen “Termont zat dan toch op een boot”. De burgemeester zat inderdaad samen met Piqueur op een boot maar wel op een door Piqueur gehuurde boot, dus niet op de Rubbecan, het jacht van Piqueur. Ondertussen blijkt ook dat gewezen SP.a kopstuk Luc Van den Bossche een premie ter waarde van een jaarloon heeft gekregen bij zijn interne overstap van Optima Bank naar de vastpootgroep van Optima. “Ik heb dat nooit gevraagd.” zegt Van den Bossche. Maar dus ook niet geweigerd.Tijdstip: maart 2005. Plaats: het Franse Cannes, meerbepaald de nachtclub Le Bâoli. Boot: de Alter Ego. Event: de vastgoedbeurs Mipim. Optima-topman Jeroen Piqueur heeft er het halve Gentse schepencollege uitgenodigd: Daniël Termont (sp.a, Economie), Geert Versnick (VLD, Openbare Werken), Karin Temmerman (sp.a, Ruimtelijke Ordening) en Christophe Peeters (VLD, Facility Management). Ze komen samen op de Alter Ego. Opmerkelijk detail: de boot is deels gefinancierd via Optima Financial Planners, en deels door de stad. Dat gebeurde via de vzw Flanders Ghent Development Group.

“Ja, wij waren toen samen op die boot,” zegt Termont in de krant De Morgen. “Jeroen heeft me uitgenodigd om op zijn boot nog een glas te komen drinken. Maar die lag aan de andere kant van de baai, en ik vond dat te ver. Er gaan ongetwijfeld nog foto’s opduiken van Jeroen en mij op een of andere boot. Maar op zijn boot ben ik nooit geweest. Ik maakte trouwens altijd hetzelfde grapje tegen hem. Dat hij een blageur is. Dat hij opschepte met zijn boot, maar dat ik die nooit te zien kreeg.”

Inzet voor Piqueur vormde de bouw van het Arteveldestadion in Gent, een buit waar later de groep Ghelamco ging mee lopen. Ondertussen blijkt nogmaals dat Piqueur zijn vrienden goed bediende. Bij zijn overstap van de bank naar de vastgoedpoot ontving Luc Van den Bossche een afscheidspremie ter waarde van één jaarloon. Een afscheidspremie voor een interne overstap.