Daniël Termont: “Ik heb niets te maken met Optima”

Termont“Ik heb niets, maar dan ook niets te maken met Optima Bank.” Dat zegt SP.a burgemeester van Gent Daniël Termont in een publieke videoboodschap. Termont zegt dat hij die boodschap niet ‘verkocht’ krijgt via de pers daarom maakt hij een videobericht. “Ik heb daar geen aandelen in, geen beleggingen of obligaties, zit daar niet in de raad van bestuur. Ik heb daar zelfs geen doodgewone zichtrekening.” aldus Termont.“Hoeveel valse aantijgingen kan een mens incasseren?” vraagt Termont retorisch in zijn videobericht. “Ik voel mij als iemand die van een grote misdaad is beschuldigd en uiteindelijk compleet onschuldig is.” aldus de Gentse burgemeester. “Ken ik Jeroen Piqueur (de topman van Optima Bank, nvdr)? Ja, natuurlijk ken ik Jeroen Piqueur. Ben ik op zijn zijn trouwfeest geweest? Ja, vele jaren geleden. Ik ben ter plaatse gevraagd een woordje te zeggen wat ik ook graag gedaan heb. Ik moet trouwens zeggen dat ik vorige week van mijn woordvoerder vernomen heb dat hij mijn 1.200ste speech heeft geschreven en dan zijn er nog vele zoals de trouw van Jeroen Piqueur waar ik spontaan heb gesproken.”

Ook de stad Gent heeft geen enkele link met de bank, zo benadrukt Termont. Wel werd er in 2004, toen er op zoek werd gegaan naar een private partner voor het voetbalstadion, onderhandeld met Optima, maar dat ging uiteindelijk niet door omdat Optima zijn financiële beloften niet kon waarmaken.

Termont stelt tot slot dat hij net zoals zijn partijgenoten wil dat er ‘een zeer grondig onderzoek’ komt naar het faillissement rond Optima Bank. “Maar ik kan zeggen dat ik zeer op mijn gemak ben, want ik heb daar echt niets mee te maken.”