David Rockefeller en de grootste kunstveiling aller tijden

Peggy en David Rockefeller in 1973 (Foto: Christie’s)

Vorig jaar in maart overleed David Rockefeller op 101 jarige leeftijd. Hij was het jongste en laatst overlevend kleinkind van de Amerikaanse miljardair John D. Rockefeller Sr (1839-1937). Waar zijn grootvader synoniem stond met het harde kapitalisme stond bij de kleinzoon alles in het teken van teruggeven. Hij gaat door als de grootste mecenas van New York. Vanavond start het veilinghuis Christie’s met de verkoop van zijn kunstcollectie. Iets meer dan 1.500 stukken zouden samen tussen 700 miljoen en één miljard dollar opbrengen. Die opbrengst gaat naar goede, culturele doelen.David Rockefeller stond decennia lang aan het hoofd van de Chase Manhattan Bank. Hij was daarbij evenzeer een staatsman als een bankier. Hij ontmoette 12 Amerikaanse presidenten, van Coolidge tot Obama, maar zorgde zelf voor de continuïteit van zijn bank. In 1970 speelde hij een cruciale rol om de stad New York van de financiële ondergang te redden. Tijdens zijn leven schonk hij meer dan 1 miljard dollar weg in mecenaat.

Tegelijkertijd kocht hij in overleg met zijn echtgenote Peggy talrijke kunstwerken aan: Amerikaanse en Europese schilderwerken uit de 19de en 20ste eeuw, Engelse meubelen, Europees porselein, Aziatische kunst, pre-Columbiaanse keramiek, zilver, textiel. Allemaal ondergebracht in hun verschillende huizen en landerijen. Zijn 5 kinderen en 10 kleinkinderen zijn nu al miljonair. De opbrengst van de sterk gemarketeerde veilig gaat dan ook onder meer naar instellingen zoals de Rockefeller University, Harvard University en het MoMa (Museum of Modern Art). (Lees verder onder de foto)

“Young Girl with a Basket of Flowers” van Picasso

“Ik heb drie categoriëen van kunst, zegt Ronald Lauder in Vanity Fair, die waarbij ik zeg ‘Oh’, ‘Oh my’ en ‘Oh my god’. De Rockefeller collectie is allemaal ‘Oh my god’.” Lauder, cosmetica ondernemer, gaat door als één van de grootste kenners van de collectie. Die collectie omvat onder meer werken van Picasso, Manet, Monet, Derain…Absolute uitschieters zijn “Young Girl with a Basket of Flowers” van Picasso, goed voor minstens 70 miljoen dollar, en ‘Odalisque with Magnolias’ van Matisse, geschat op 50 miljoen dollar. Kopers zijn in eerste instanties banken en beleggingsfondsen.