De komst van de Facebook prinses

ZuckerbergFacebook-stichter en grootaandeelhouder Mark Zuckerberg en zijn echtgenote Priscilla Chan hebben hun pasgeboren dochter Max vereeuwigd voor de mensheid. Zuckerberg deed dit via een brief die hij publiceerde op Facebook en waarin hij de creatie aankondigt van een fonds waarin hij en zijn echtgenote op termijn al hun Facebook-aandelen zullen inbrengen, momenteel goed voor om en bij 45 miljard dollar. Zuckerberg geeft tussendoor ook wel mee dat hij nog jarenlang zal aanblijven als CEO van Facebook. Toch blijft het een merkwaardige stunt, een mengeling van marketing en persoonlijke emoties. Je kan het bijna vergelijken met de geboorte van een koninklijke prinses, een leven dat is voorbestemd.Bij deze enkele passages uit de brief:

Lieve Max,

Je moeder en ikzelf hebben nog geen woorden gevonden om uit te drukken hoeveel hoop jij ons geeft voor de toekomst. Je nieuwe leven is vol belofte en we hopen dat je gelukkig en gezond mag zijn om dit ten volle te ontdekken. Je hebt ons nu al een reden gegeven om ons te bezinnen over de wereld waarin we hopen dat je zal opgroeien. Zoals alle ouders willen we dat je opgroeit in een betere wereld dan die van vandaag.

Terwijl krantenkoppen dikwijls inzoomen op wat slecht is, gaat de wereld er in vele opzichten op vooruit. Gezondheid gaat erop vooruit. Armoede krimpt. Mensen worden verenigd. Technologische vooruitgang op vele vlakken houdt in dat jouw leven dramatisch beter zou moeten zijn dan het onze nu.

Wij zullen ons deel doen om dat waar te maken, niet enkel omdat we van je houden, maar ook omdat dat onze morele verantwoordelijkheid is voor alle kinderen van de volgende generatie.  (…)

Vandaag verbinden je moeder en ikzelf er ons toe ons klein deel bij te dragen om deze uitdagingen te helpen oplossen. Nog voor vele jaren zal ik blijven dienen als de CEO van Facebook. Maar deze zaken zijn te belangrijk om te wachten tot jij of wij ouder zijn om er mee te beginnen. (…) Nu jij begint als de volgende generatie van de Chan Zuckerberg familie, beginnen wij met het Chan Zuckerberg Initiative om mensen wereldwijd te verenigen om het menselijk potentieel te steunen en gelijkheid van alle kinderen in de volgende generatie te promoten. Wij zullen ons daarbij concentreren op persoonlijk leren, genezen van ziektes, mensen verenigen en sterke gemeenschappen bouwen. We zullen 99 procent van onze Facebook-aandelen, momenteel goed voor 45 miljard dollar, tijdens ons leven besteden aan deze opdracht. (…) De komende maanden zullen we meer details vrijgeven wanneer we gesetteld zijn in ons nieuw familieritme en wanneer we terug zijn uit ons moeder- en vaderschapsverlof. We begrijpen dat je veel vragen hebt over het waarom en hoe we dit doen.

De volledige brief van Mark Zuckerberg kan je hier lezen.