De kunstfoto’s van de familie Lhoist-Berghmans

Lhoist fotocollectie(Foto: Bernd en Hilla Becher, Lengefeld D, (c) Bernd et Hilla Becher, collectie Groep Lhoist)

De vijfde Rijkste Belg, de familie Lhoist-Berghmans, beheert niet enkel de grootste kalkproducerende groep ter wereld, ze bezit ook één van de grootste private collectie kunstfoto’s in België. In Charleroi is nu een selectie van de werken publiek te zien. Uitzonderlijk. Want de familie Lhoist-Berghmans is één van de meest discrete Rijke Belgen, en dat geldt zowel voor haar industrieel patrimonium als voor haar kunstcollectie.In 1990 bouwde de Groep Lhoist een nieuw hoofdkwartier in Limelette, een deelgemeente van Ottignies-Louvain-la-Neuve in Waals-Brabant, op een indrukwekkend groot terrein. Dat jaar is voor baron Jean-Pierre Berghmans meteen ook de start van de uitbouw van wat nu een indrukwekkende kunstcollectie is geworden. Die bestaat hoofdzakelijk uit beeldhouwwerken en foto’s.

De fotocollectie valt uiteen in twee grote delen. Jaarlijks bestelt het bedrijf een aantal foto’s bij gerenommeerde fotografen. Daarbij staat de industriële activiteit van de groep Lhoist centraal. Tot de uitvoerders van die opdrachten behoren fotografen zoals Roy Arden, Bernd en Hilla Becher, Elliott Erwitt, Rodney Graham, Jan Henle en Josef Koudelka. Stuk voor stuk topfotografen die niet eenvoudig zijn te strikken voor private opdrachten.

Daarnaast heeft Jean-Pierre Berghmans een verzameling aangelegd die representatieve werken bevat van de grootste fotoagentschappen en fotografen zoals Magnum, Robert Capa, Martin Parr, René Burri, Harry Gruyaert, Raymond Depardon en David Seymour. Die werken bieden een journalistiek beeld van de periode 1930 tot 2000.

Normaal zijn al die werken enkel te zien voor gasten van het bedrijf en werknemers. Nu is daar dus een uitzondering op gemaakt. In het Musée de la Photographie in Charleroi is nog tot 26 mei een selectie te bekijken van beide collectie onderdelen. Het is zowat de meest intieme kijk die u ooit zal te zien krijgen van de familie Lhoist-Berghmans.

Kunstcollecties zijn nauw verbonden met de Rijkste Belgen. Bij het brede publiek zijn vooral de collecties gekend van publieke bedrijven en banken zoals Proximus, de vroeger Belfius collectie, ING of nog BNP Paribas. Maar ook veel Rijke Belgen hebben een kunstcollectie opgebouwd. De meeste stukken daarvan blijven echter doorgaans gesloten voor het publiek.

‘Commandes photographiques du Groupe Lhoist’, tot 22 mei 2016 in het Musée de la Photographie in Charleroi. www.museephoto.be