De miljoenenbusiness van de Obama’s

Heel af en toe staat onze redactie ook stil bij buitenlandse fenomenen. En een fenomeen, zo kan je de gewezen presidentsvrouw Michelle Obama wel noemen. Voor haar autobiografie “Becoming” incasseerde ze een voorschot van 65 miljoen dollar. Het boek is nu al zo goed als een internationale bestseller. Samen met haar echtgenoot sloot ze ook een akkoord met Netflix voor de productie van non-fictie programma’s, goed voor 50 miljoen dollar. Samen staat het echtpaar Obama voor een vermogen van 135 miljoen dollar. Sommige Amerikaanse presidenten bouwen een vermogen op voor ze in het Witte Huis komen, anderen daarna.



Cash halen de Obama’s ook uit de vele voordrachten die ze geven. Michelle Obama ontvangt voor een voordracht 225.000 dollar. Haar man krijgt 400.000 dollar per spreekbeurt. Volgens het magazine Forbes verdiende het presidentskoppel tijdens hun verblijf in het Witte Huis 20,5 miljoen dollar aan salarissen en auteursrechten. Van “Becoming” werden al 1,5 miljoen exemplaren verkocht. De helft daarvan op de dag van de lancering zelf. Daarmee doet Michelle het nu al beter dan Hillary Clinton die met haar biografie “Loving history” in 2003 afklokte op 0,6 miljoen exemplaren.  “Becoming” wordt niet alleen in de Verenigde Staten op de markt gebracht, maar verschijnt ook in Australië, Ierland, Zuid-Afrika, Groot-Brittannië, India en Nieuw-Zeeland. De uitgever Penguin Random House stelt dat “Becoming” in vijfentwintig talen over de hele wereld zal worden gepubliceerd.

Barack Obama incasseerde voor zijn boeken “Of Thee I Sing” en “The Audacity of Hope” samen 8,8 miljoen dollar. Zijn boek “Dreams from My Father” was nog eens goed voor 7 miljoen dollar. Michelle Obama lanceerde haar autobiografie met een sleutelinterview op het TV-netwerk van ABC waarin ze het onder meer had over haar bijwijlen moeilijke relatie met haar echtgenoot.