De nieuwe toekomst van het kasteel De Borght

Speels’ is de meest gehoorde reactie bij mensen die voor het eerst kasteel De Borght zien. De oudste geschreven bronnen over het domein De Borght in Mechelen gaan terug tot de 14de eeuw. Het huidige kasteel werd omstreeks 1860 gebouwd in een gemengde stijl van neogotiek en neo-Vlaamse renaissance. De bouwheren uit die periode vertaalden hun snel toenemend vermogen in een architectuur die zowel fantasie als rijkdom uitstraalde. Ingeplant in een tuin- en parkdomein van 4 hectare wacht De Borght op een nieuwe toekomst. Een private plaats om te wonen en te werken, een recreatief park voor bezoekers, of een stadspark waar kunst wordt geëtaleerd, alles is mogelijk. (Bekijk de video onderaan dit artikel)



De pittoreske architectuur van het kasteel vindt men ook terug in het interieur. In het souterrain ontdek je betegelde wanden en troggewelven waarin keuken, voorraad- en wijnkelder en centrale verwarmingsinstallatie zijn ondergebracht. De bel-etage is voorzien van een ruime inkomhal met mozaïekvloer en dubbele trapzaal. De zuidzijde herbergt de suite van drie salons met spiegelglasdeuren, originele stucwerkplafonds, witmarmeren second-empire-schouw met ijzeren haardplaat, hoekschouwtjes, dienstlift en schrijnwerk uit het derde kwart van de 19de eeuw. De tweede bouwlaag heeft gelijkaardig ingedeelde slaapvertrekken met uitgewerkte houten binnendeuren.

Het park omvat naast het kasteel zelf de vroegere kapel ondergebracht in een tweeledige ronde toren, een portierswoning en een hovenierswoning. De Borght is makkelijk bereikbaar ten oosten van het centrum van Mechelen. Na renovatie wacht het domein een nieuwe, uitdagende toekomst. Ontdek met deze video het domein De Borght.