De vreemde records van Jeff Hoeyberghs

Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen heeft een record van 1.489 klachten ontvangen na de uitspraken die plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs deed tijdens een lezing voor Gentse studenten. Onder meer over de #metoo-beweging zei hij: “Vrouwen willen wel de privileges van de mannelijke bescherming en het mannelijke geld. Maar ze willen niet meer hun benen opendoen.” Hij noemde vrouwen “lui” en kinderen van alleenstaande moeders “het uitschot van de maatschappij”. Hoeyberghs kwam in de mediatieke belangstelling als plastisch chirurg die extreem recht(s) voor de raap is. De perceptie is dat Hoeyberghs financieel goed boerde met zijn dokterspraktijk. Maar dat is niet echt zo. Twee echtscheidingen doorkruisten zijn vermogensopbouw. De chirurg werkt onder meer aan de uitbouw van een medisch centrum in Andorra.Financieel gaat het Hoeyberghs niet echt voor de wind. Zijn eerste project om in Andorra een medisch centrum uit te bouwen, strandde in zijn eerste echtscheiding. “Ik heb veel te danken aan Marly-Ann, mijn eerste vrouw.” zei hij daarover. “Zij heeft mij gesteund toen ik plastisch chirurg wou worden én toen ik in Andorra wilde gaan wonen. Alleen ben ik heel ongelukkig bij haar geworden, omdat ze alleen nog in geld geïnteresseerd was. Wij waren allebei voor de helft eigenaar van de Wellness Kliniek en ons vast goed in Andorra, en dat ging twintig jaar goed tot ze plots elke beslissing die ik wilde nemen in twijfel trok. Als ik daarop terugkijk, is dat heel begrijpelijk. Zij was 44, en wat gebeurt er met vrouwen van 44? Hun eierstokken drogen op. Een vrouw van die leeftijd wordt de facto meer een man: haar borsten worden slapper, haar stem wordt zwaarder, haar haren worden dunner, ze krijgt een buik, ze wordt wat plomper… Ik was ook 44, maar ik zat op de top van mijn kunnen. Ik werd gedreven door mijn hormonen en achternagezeten door vrouwen die tien of twintig jaar jonger waren. Dat kon mijn ex natuurlijk niet verdragen, dus begon ze mij op alle fronten tegen te werken.”

Over zijn huidig werk in zijn Limburgse praktijk zegt hij dat er een grote crisis is in de cosmetische chirurgie, waardoor zijn omzet drastisch is gedaald. “Ik heb nu enorm veel extra kosten en sta continu in het rood. Die put moet ik de komende drie jaar zien te dichten, zodat ik een punt achter dit verhaal kan zetten en me voorgoed kan terugtrekken in Andorra.”

Zijn radicale stellingen tegenover vrouwen mogen niet verbazen en ze zijn al zo oud als de man zelf. In 2018 zei hij daarover in Humo: “Vooral door die hele #MeToo-klucht zijn vrouwen volledig de pedalen kwijt. Met als gevolg dat mannen zich helemaal anders opstellen ten opzichte van vrouwen. Ook fatsoenlijke mannen. Als vrouwen niet gediend zijn van mannelijke aandacht, hoe zullen ze dan aan een man raken om zich voort te planten? Of is dat niet belangrijk? Dat is nochtans het enige waar het om draait in de natuur.”