Degroof Petercam structureert financiering assistentiewoningen Nieuw Zuid

Nieuw ZuidDe Bank Degroof Petercam heeft in opdracht van een aantal institutionele partijen de financiering geregeld van de aankoop van 116 appartementen die dienst doen als assistentiewoningen en die momenteel worden gebouwd in Nieuw Zuid, de stadsontwikkeling aan de Schelde in Zuid-Antwerpen. Het project Nieuw Zuid is voor 50 procent in handen van de familie Paeleman via Wilmarc Invest.Nieuw Zuid is de projectnaam voor het gebied gelegen tussen de Scheldekaaien en de Ring. Sinds het wegtrekken van de overslagactiviteiten van de haven in de jaren ’60 ligt het gebied er grotendeels verlaten bij. De opening van het nieuwe Justitiepaleis en de renovatie van het voormalige goederenstation door de Bank van Breda waren in 2006 de eerste impulsen voor de site.

Nu wordt Nieuw Zuid een gemengde stadswijk met 2.000 woningen, twee scholen, twee kinderkribbes, een sporthal en een dienstencentrum, 40.000 tot 70.000 m² kantoren, 20.000 m² commerciële functies panden en een drie parken van ongeveer 15, 12 en 6 hectare.

Om de aankoop van de 116 assistentiewoningen te regelen heeft de bank de vastgoedvennootschap Nieuw Zuid Certificates opgestart. Drie van de betrokken partijen zijn de Federale Particiaptiemaatschappij, KBC Real Estates en Contassur. De Antwerpse investeerder Eric Verbeeck werd aangetrokken als onafhankelijk bestuurder.

Opmerkelijk detail. Voor de oprichting van Nieuw Zuid Certificates trad onder meer de NV Cobimmo op, een dochter van Imofig, vastgoedfiliaal van Bank Degroof Petercam. Cobimmo kijkt aan tegen een overgedragen verlies van 24,8 miljoen euro opgelopen bij de verkoop van eigen aandelen van de bank. In 2012 werd Cobimmo eigenaar van 4,05 % van Bank Degroof. Twee jaar later werden die aandelen nietig verklaard wegens fouten bij de aankopen van de aandelen. Dat leidde tot een minwaarde van 28 miljoen euro.