Deme investeert in Duitse windenergie op zee

DemeDe bagger- en bouwgroep Deme, voor 60 procent in handen van Ackermans & van Haaren, investeert 62 miljoen euro in de uitbouw van Merkur, het grootste windturbinepark dat wordt gebouwd in de Duitse Noordzee, ongeveer 45 km ten noorden van de Duitse Borkum. Het zal bestaan uit 66 turbines en na voltooiing zal het jaarlijks ongeveer 1.750 GWh genereren, voldoende schone energie om ongeveer 500.000 huizen van stroom te voorzien.



Voor het project werd een totale kapitaalinvestering van om en bij 1,6 miljard euro opgehaald bij investeringsmaatschappijen en banken op basis van projectfinanciering. Vijf zogenaamde sponsors brengen daarbij 500 miljoen euro eigen vermogen aan. Deme neemt daarvan 12,5 procent voor zijn rekening.

“Met onze investeringen in het Merkur project blijft Deme een toonaangevende speler op het vlak van de ontwikkeling van offshore windenergieprojecten in Duitsland en daarbuiten, zegt Deme-CEO Alain Bernard. GeoSea, de specialist van Deme inzake complexe offshore waterbouwprojecten, zal de bouw van Merkur Offshore op zich nemen.”