Diamantair Tempelsman pompt 32 mln dollar in Belgisch filiaal (maar weet niet echt waarom)

LazareRare jongens die diamantairs. De familie Tempelsman, één van de belangrijkste diamanthandelaren uit New York, pompt 32,5 miljoen dollar in zijn Belgisch filiaal Lazare Kaplan Belgium. Na enig aandringen krijgen we Leon Tempelsman in New York aan de telefoon. De man lijkt geamuseerd dat we hem bellen over die 32,5 miljoen dollar. Wanneer we hem vragen wat het doel is van die kapitaaloperatie, zegt hij ludiek “Ik weet dat niet, ik volg die zaken niet van zo nabij.” De familie Tempelsman vluchtte in 1940 vanuit Antwerpen naar New York, weg van de nazi’s. Vader Maurice Tempelsman was de laatste echte liefde van Jacky Onassis. In België vecht de familie een juridisch dispuut uit met KBC Bank voor een slordige 500 miljoen euro.Mobutu
De Congolese dictator generaal Mobutu

In 1940 kwam Maurice Tempelsman als 12-jarige joodse vluchteling vanuit Antwerpen aan in New York. Hij zou er uitgroeien tot één van de belangrijkste diamanthandelaren. Hij bundelde zijn zakelijke belangen in de diamantgroep Lazare Kaplan, met productie van diamant in Afrika en handel in Antwerpen. Hij speelde daarbij een omstreden rol onder meer in het aan de macht helpen van de Congolese dictator Mobutu en de val van Patrice Lumumba in ruil voor diamantconcessies in Congo. In de VS steunde hij de Democratische Partij en was hij een vertrouweling van Madeline Albright. Hij was ook een overtuigd zionist.

Tempelsman en Onassis
Maurice Tempelsman en Jacky Onasssis

In het midden van de jaren ’70 ontmoette hij Jacky Onassis, de weduwe van de Amerikaanse president John Kennedy en tweede keer weduwe van de Griekse miljardair-reder Aristoteles Onassis. Die ontmoeting groeide uit tot een discrete relatie waarbij Maurice Tempelsman Jacky bijstond in haar strijd tegen kanker die ze verloor in 1994. Tempelsman bouwde haar erfenis later uit van 26 miljoen dollar tot een volume tussen 150 en 200 miljoen dollar.

Maurice Tempelsman heeft twee dochters en één zoon. Die laatste Leon, staat nu aan het hoofd van de familiale onderneming Lazare Kaplan die ooit als één van de enige diamantbedrijven beursgenoteerd was in de VS. Het is Leon Tempelsman die het kapitaal van Lazare Kaplan Belgium heeft opgetrokken met 32,5 miljoen dollar via inbreng van een schuldvordering van Lazare Kaplan Africa. Door ons gecontacteerd zegt Tempelsman dat de kapitaalverhoging gewoon past in de strategie van het bedrijf, meer niet.

Daleyot
Erez Daleyot (rechts).

Nog opmerkelijk is dat Tempelsman in België een aantal belangrijke processen lopen heeft tegen de bankengroep KBC en tegen de diamanthandelaar Erez Daleyot. Het gaat om zogenaamde Pauliaanse vorderingen. Daarbij worden personen ervan beticht hun vermogen opzettelijk te hebben afgebouwd en verborgen tegenover claims van schuldeisers. Tempelsman claimt 25 miljoen dollar van Daleyot, geld dat zou zijn verdwenen via de Antwerpse Diamantbank een dochter van KBC die ondertussen werd opgedoekt. De claim tegen de bank overstijgt nu al de 500 miljoen dollar. Tempelsman jaagt ondertussen ook op een kunstcollectie van Daleyot die via Panama aan het zicht werd onttrokken. “De kapitaalverhoging bij Lazare Kaplan Belgium heeft niets te maken met de procedure tegen Daleyot, zegt Tempelsman nog vanuit New York, beide dossier staan los van elkaar.”