Discrete Frank De Palmenaer kiest voor Franse groei

Frank De Palmenaer (Foto: ABO)

Er zijn van die bedrijven die in stilte hun ding doen. De Gentse bodemonderzoeker ABO Group en zijn eigenaar Frank De Palmenaer zijn zo’n bedrijf, ondanks het feit dat ze al jaren beursgenoteerd zijn. Vorige maand nam ABO haar Franse collega Geosonic over, een specialist in het opsporen van radioactieve besmettingen rond kerncentrales en van roest in bronwaterputten. Vorig jaar haalde De Palmenaer twee Franse ingenieursbureaus binnen: Subgeo, een specialist in geofysisch onderzoek rond elektromagnetische straling en seismische detectie, en Geo+Environnement, dat volgens De Palmenaer de referentie is in milieu-advies in mijnen en steengroeves. ABO telt in Frankrijk 300 mensen. De jongste overname trekt het vermogen van De Palmenaer in onze ranglijst op van 34 naar 42 miljoen euro.

Met de overname van Geosonic wordt ABO marktleider in sonisch boren in België, Nederland en Frankrijk. Sonisch boren gaat tot meer dan 1.000 meter diep. De techniek gebruikt hoogfrequente trillingen op de boorkop om snel door harde lagen te boren. ABO is via consultancy-, test- en monitoringbedrijven gespecialiseerd in het afnemen van bodemstalen, testboringen, laboanalyses en bodem- en milieuadvies. Het telt zowat 25 kantoren in België, Nederland, Frankrijk en het VK en boekt meer dan 50 miljoen euro omzet met zowat 475 werknemers. In ons land voerde het onder meer bodem- en milieuonderzoek uit voor de sanering van Ford Genk. Het bedrijf is Belgische marktleider in bodem- en saneringsonderzoek.



Frank De Palmenaer heeft nog wat lobbywerk op zijn agenda staan. In Frankrijk verzorgt zijn bedrijf het radioactieve bodem- en stabiliteitsonderzoek van alle 56 Franse kerncentrales. Hier verloopt de controle van de Belgische kerncentrales via Tractebel, een dochter van uitbater Suez. Daar kan je op zijn minst vragen bij stellen over de onafhankelijkheid van het onderzoek. “Ik voel me in elk geval geruster over de veiligheid van de Franse, dan van de Belgische kerncentrales. Veel ministers met wie ik in contact kom, denken er hetzelfde over.” zo zei De Palmenaer daar over. Het mag duidelijk zijn dat ABO klaar staat.