Diversifiëren Indische diamantairs in Belgische whey-productie?

MedixIn 2013 ging het bedrijf Medix Laboratoires van start op het Oudenaardse industrieterrein De Bruwaan. Medix produceert “whey”, het super eiwit dat als voedingsadditief zeer geliefd is bij sporters en bodybuilders. De enige aandeelhouder van Medix Laboratoires is de in Dubai verblijvende Antwerpenaar Saahil Mehta. Enkele weken terug bracht bij 8,4 miljoen euro vers kapitaal aan bij Medix Laboratoires. Van Saahil Mehta is verder weinig tot niets bekend, buiten het feit dat hij opduikt in de Panama Papers.Whey is een hoogwaardige eiwitbron met een biologische waarde. Die biologische waarde van het eiwit geeft aan hoe efficiënt het lichaam het eiwit kan opnemen voor opbouw van de spieren. Sporters gebruiken het doorgaans in de vorm van een shake met een toegevoegde klassieke smaak zoals vanille of aardbei. Wie spreekt met bodybuilders leert al snel dat whey hun belangrijkste hulpmiddel is bij de spiervorming. En dat er tientallen kwaliteiten van whey bestaan, doorgaans ook te koop via internet. Medix Laboratoires beroept zich er op te voldoen aan alle kwalitatieve en ethische vereisten.

De opstart van Medix ging gepaard met de investering in een nieuw productielabo, goed voor om en bij 4 miljoen euro. De opstartverliezen blijken even groot te zijn. Saahil Mehta spoort het bedrijf financieel bij met een kapitaalverhoging van 8,4 miljoen euro. Andy Baert is bestuurder van Medix en ook woordvoerder. Op onze vraag naar een profiel van de investeerder Mehta, antwoordt Andy Baert: “Dhr Mehta staat nogal op zijn privacy. Daarom zal hij daar nooit op ingaan als het niet nodig is.”

Enig zoekwerk leert dat Saahil Mehta, geboren in Antwerpen in 1979, aandeelhouder is van de vennootschap Arjan RL 004 Ltd uit de Britse Maagdeneilanden. De Panama Papers leren dat Arjan een knooppunt is van Indische diamantairs. Mehta is verder ook aandeelhouder van de holding Smab Ltd. Ook de naam van Andy Baert duikt daarbij op als ‘director’. Diezelfde Panama Papers leren ook dat Mehta tot enkele jaren terug in Wilrijk woonde. De nieuwe eigenaar die het pand in Wilrijk kocht van Mehta herinnert zich dat Mehta werkte voor Rosy Blue, de grootste Antwerpse diamantair in handen van de familie Mehta. Maar volgens Andy Baert heeft die Panama-constructie niets te maken met Medix Laboratoires en heeft Saahil Mehta niets te maken met Rosy Blue. Baert wijst er ook op dat de naam Mehta is India even frekwent voorkomt als de naam Jansens bij ons.