Documentaire kost vastgoed van omstreden Michael Jackson 70 miljoen dollar

Eind deze week is de ophefmakende HBO-documentaire “Leaving Neverland” ook op Canvas te zien. Twee mannen getuigen daarin zeer gedetailleerd hoe ze als kind systematisch werden misbruikt door de popster Michael Jackson. Midden in deze mediastorm komt zijn domein Neverland Ranch in Santa Barbara terug op de markt. En wel met een korting van 70 miljoen dollar. In 2015 was het pand en de landerijen nog te koop voor 100 miljoen dollar. Later zakte die prijs naar 67 miljoen dollar. Nu er nog steeds geen koper is, bedraagt de vraagprijs nog 31 miljoen dollar. De villa werd ondertussen herdoopt in Sycamore Valley Ranch.

Het zal moeilijk zijn een koper te vinden voor de ranch nadat James Safechuck en Wade Robson in detail vertellen waar en hoe ze zijn misbruikt in het huis. Toch blijft het domein van iets meer dan 1.000 hectare een kostbaar stuk land. Het domein is in handen van de erfgenamen van Jackson en van het fonds Colony Capital. Dat fonds kwam in 2009 met een lening van 24 miljoen dollar voor Jackson op de proppen om de popster van het faillissement te reddenHet zal heel wat investeringen vergen om het domein uit de schaduw van Jackson te halen. Een aantal speeltuigen werden verwijderd maar een aantal bijgebouwen zoals het treinstation en de brandweerkazerne zijn overeind gebleven. Het pand werd in 1982 ontworpen door de architect Robert Altevers. Jackson kocht het voor 19 miljoen dollar en bouwde het gedeeltelijk om tot een amusementspark voor kinderen. Hij woonde er ook zelf.

Het huis omvat zes slaapkamers en negen badkamers. Op het eerste verdiep is er een “master bedroom” en twee “master bath rooms”. Daar zou Jackson kinderen het meest hebben misbruikt. Het domein omvat ook drie gasthuizen, een bioscoopzaal, verschillende stallen, een zwembad en 1.000 bomen die kunnen worden beklommen.