Dominique Persoone steunt Congolese gorilla’s met lokale chocolade productie

Dominique Persoone (links) met Emmanuel de Merode (rechts).

De Brugse topchocolatier Dominique Persoone gaat een chocolade-atelier openen in Congo nabij het Virungapark. Dat nationaal park is Werelderfgoed van Unesco. Prins Emmanuel de Merode beschermt er al jaren het leven en welzijn van de laatste overlevende Congolese gorilla’s. Hij is dan ook regelmatig het slachtoffer van gewelddadige acties van stropers. De Merode bouwt een kleine biotoop rond Virunga met eigen bedrijfjes die zorgen voor werk en geld voor de lokale bewoners. Ook de chocolade-atelier van Persoone zal in eerste instantie 40 werkplaatsen creëren.

Dominique Persoone gaat de opstart van de chocolade-atelier in Oost-Congo mee in goede banen leiden. In de regio worden veel cacaobonen gekweekt. De lokale boeren krijgen er niet altijd een eerlijke prijs voor hun oogst. Ze zullen nu ook een opleiding krijgen om de cacao beter te bewerken. Eind dit jaar moet de eerste chocolade worden afgeleverd, er zullen dan al veertig mensen werken. Dat is goed nieuws voor de Stichting Virunga. Die Stichting gaat veel verder gaat dan enkel de gorilla’s te beschermen. Een belangrijke taak is de ondersteuning van de weduwen van de lokale “Rangers” die het park bewaken. Het laatste negatieve nieuws daarover was de moord op drie Rangers in december 2016 door Mai-Mai strijders. De Stichting beheert een naaiatelier dat wordt bevolkt door de weduwen. Daarnaast is ze ook actief met een kleine elektriciteitscentrale en een klein biobedrijf dat voedingsenzymen produceert.



Dominique Persoone is één van de top-chocolatiers van ons land. Hij is gevestigd in Brugge waar hij ook een winkel exploiteert. Hij bouwde met zijn chocolade-activiteit een vermogen op van 1,5 miljoen euro.