Doodsvonnis van Eurostadion in 21 minuten

De Brusselse burgemeester Philippe Close

21 minuten. Zoveel tijd had de Brusselse PS-burgemeester Philippe Close nodig om zijn gemeenteraad duidelijk te maken dat het project van het Eurostadion op parking C van de Heysel definitief is begraven. En dat projectontwikkelaar Paul Gheysens en zijn bedrijf Ghelamco zich nu volledig kunnen concentreren op de bouw van een nieuw voetbalstadion in Antwerpen. “De voortzetting van het project is onmogelijk geworden voor Ghelamco.”, zo zei Close op de gemeenteraad.



Volgens de burgemeester zijn er geen alternatieven meer. Een fundamentele afwijking van het project, waarbij het Eurostadion vele malen kleiner wordt, en er opnieuw wordt onderhandeld, zou strijdig zijn met de Europese regelgeving inzake staatsteun en openbare aanbestedingen. Het college zal nu elke noodzakelijke maatregel nemen om het Eurostadion op de terreinen van parking C af te bouwen en de erfpachtovereenkomst van 99 jaar met Ghelamco te verbreken. De burgemeester onthield zich nadien van alle verdere commentaar.

Ghelamco: Dit project is politiek gestuurd

Ghelamco zelf zegt in een persbericht verbaasd te zijn door de adviezen die op de Brusselse gemeenteraad werden bekend gemaakt door Philippe Close. “Vreemd is dat de ingewonnen juridische adviezen van toonaangevende kantoren, die Ghelamco breed raadpleegde, sterk afwijken van het ter zitting voorgelezen advies.” aldus het persbericht. “We zullen ten gepaste tijde communiceren over het vervolgtraject maar zijn al enkele keren uiterst verbaasd geweest in het traject van dit dossier dat bijzonder politiek wordt gestuurd.”, zo zegt Ghelamco.