DOSSIER Monstrey, deel 3: het dubbele lot van de advocate Botagoz Jardemalie

De Russische vraag tot uitlevering van Botagoz Jardemalie.

In de strijd rond de Kazachse bankier annex roofovervaller Mukhtar Ablyazov worden middelen noch methoden ontzien. En dat door beide kampen, zijnde enerzijds de 77-jarige Kazachse president Nazarbayev en anderzijds Ablyazov zelf. Die laatste wordt er van verdacht minstens 5 miljard dollar te hebben gestolen uit de Kazachse BTA Bank. Doorheen zijn vlucht in Europa wordt hij onder meer bijgestaan door de advocate Botagoz Jardemalie. Deze 42-jarige juriste was enerzijds de inzet van een mislukte ontvoeringspoging terwijl er anderzijds een internationaal aanhoudingsbevel tegen haar loopt wegens vermeende medeplichtigheid aan witwaspraktijken door Ablyazov. Ze kreeg voorlopig politiek asiel in België.Botagoz Jardemalie is geboren in 1976 in de Kazachse hoofdstad Almati. Daar studeerde ze ook rechten. Tussen 1997 en 1999 werkte ze als juriste voor het advocatenantoor White & Case in Almati. Later verhuisde ze voor hetzelfde bureau naar New York. In 2005 wordt ze door Mukhtar Ablyazov in dienst genomen als juriste bij de BTA Bank. Ze wordt een persoonlijke raadgever van Ablyazov naast Ilyas Khrapunov. Die laatste is gehuwd met de oudste dochter van Ablyazov en is de zoon van de vroegere burgemeester van Almati.

Jardemalie is gehuwd met Peter Sztyk, eigenaar van de groep New World Oil & Gas. In 2009, wanneer Ablyazov BTA Bank leeg achterlaat en op de vlucht slaat naar Londen, neemt ze ontslag uit al haar functies. Ze wijkt uit naar België. In Schaarbeek start ze een naar haar genoemde vennootschap die juridische bijstand verschaft aan ondernemers die willen zaken doen met Kazachstan. Ondertussen blijft ze blijkbaar ook werken voor Ablyazov. (Lees verder onder de foto)

De website “KIAR”, wat staat voor Kazachstani Initiative on Asset Recovery, brengt een negatief verhaal over Jardemalie en België (met foto van de juriste naast Ablyazov) maar heeft nog niet ontdekt waar Brussel precies ligt. KIAR insinueert ook dat Jardemalie de minnares is van Ablyazov.

Het is het magazine Le Vif dat begin dit jaar gewag maakt van een poging tot ontvoering van Jardemalie, een dossier dat wordt onderzocht door het Brusselse parket. Volgens het magazine worden daarbij twee Duitse ex-Stasi agenten ingezet plus een journalist van Deutsche Welle, de internationale openbare radio en tv van Duitsland. In 2014 melden beide Duisters zich vermomd als politie agenten aan bij een Brussels advocatenkantoor, op zoek naar Jardemalie. Ze willen de juriste letterlijk naar buiten lokken, ook over de Belgische grens. Ze dringen daarbij ook binnen in de mailboxen van verschillende andere advocaten. In 2015 worden ze in Duitsland eerst opgepakt, later vrijgelaten. Eén van hen wijkt uit naar Belgrado en wordt later uitgeleverd aan België. Hier wordt hij opnieuw vrijgelaten.

De hele operatie loopt parallel met een internationaal aanhoudingsbevel tegen Jardemalie uitgevaardigd door zowel Rusland als Kazachstan. Daarin wordt ze beticht van medeplichtigheid bij de witwaspraktijken van Mukhtar Ablyazov. In haar verdediging krijgt ze steun van de Europese orde van advocaten. Die stellen dat ze enkel de rechten van Ablyazov heeft verdedigd. Die laatste profileert zich nu volop als politieke opponent van Nazarbayev. Jardemalie vraagt en krijgt politiek asiel in België.

Morgen in deel 4: Het dossier van Kazachstan is rot van “fake news”, opgezet door valse NGO’s, met als doelwit de Brusselse Wetstraat maar voor hetzelfde geld het Elysée en het Witte Huis.